Fercală le propune acţionarilor SIF Transilvania acelaşi dividend ca şi anul trecut, deşi profitul a scăzut cu 42%

Autor: Andrei Chirileasa 06.03.2011

Consiliul de Administraţie al SIF Transilvania (SIF3), condus de Mihai Fercală, le propune acţionarilor societăţii distribuirea unui dividend brut de 0,03 lei/acţiune din profitul net obţinut în 2010, nivelul dividendului fiind similar cu cel din 2009 şi 2008.

Anul trecut SIF Transilvania a obţinut un câştig net de 66,9 mil. lei (15,7 mil. euro), cel mai mic din ultimii patru ani. În 2009, societatea de investiţii raportase un profit record de 116,6 mil. lei (27,4 mil. euro).

Intenţia SIF Transilvania de a distribui aproape jumătate din profitul de anul trecut sub formă de dividende vine în contextul în care acţiunile SIF3 au înregistrat în ultimul an cea mai mare scădere dintre titlurile SIF, de peste 30% (în perioada 4 martie 2010-4 martie 2011), în condiţiile în care indicele BET-FI a pierdut 15,7% în aceeaşi perioadă.

Conducerea SIF3 a fost nevoită să menţină nivelul dividendului, în încercarea de a recâştiga astfel simpatia investitorilor, deşi şefii SIF-urilor au încercat în ultimii ani să păstreze cât mai mult din profitul realizat în companie pentru realizarea de noi investiţii. Dividendul brut propus de SIF Transilvania oferă un randament de 5,3%, luând în calcul ultimul preţ al acţiunilor pe Bursă, de 0,565 lei/acţiune. Anul trecut, randamentul dividendului brut a fost sub 4,5%.

SIF Transilvania este a doua dintre SIF-uri care convoacă Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru discutarea situaţiilor financiare pe 2010, a repartizării profitului şi a bugetului pentru 2011. SIF3 va supune dezbaterii acţionarilor şi o strategie pentru perioada 2012-2013. AGA va avea loc pe 28 aprilie, ora 10:00, la International Trade Center din Braşov.

SIF Moldova (SIF2) este prima dintre SIF-uri care a convocat AGA anuală, propunând acţionarilor o creştere cu 50% a dividendului faţă de anul trecut, la 0,09 lei/acţiune. În cazul SIF Moldova, randamentul dividendului brut la ultimul preţ de pe Bursă de vineri este de peste 6,5%. Şi în cazul SIF Moldova, rata de repartizare a profitului se apropie de 50%, faţă de 30,7% anul trecut.

SIF Moldova este singura dintre SIF-uri care le-a propus acţionarilor adoptarea unei politici de dividend predictibile, prin asigurarea unui randament minim al dividendului de 5% din preţul acţiunii cât timp cotaţia rămâne sub 2 lei şi de 3% când cotaţia va sări de 2 lei. Dividendul minim şi randamentul vor fi stabilite pe baza preţului mediu din ultimele 90 de şedinţe ale anului precedent.

Aceste propuneri arată că SIF-urile sunt tot mai atente la modul în care îşi remunerează acţionarii, încercând să păstreze interesul acestora ridicat, în contextul în care acum au de luptat pentru banii investitorilor de pe Bursă cu un competitor puternic, cum este Fondul Proprietatea.

Celelalte trei SIF-uri nu au convocat încă Adunările Generale ale Acţionarilor şi nu şi-au făcut publice propunerile de dividend.