Burse - Fonduri mutuale

Exit-ul din BCR va umple cu dividende conturile acţionarilor SIF Transilvania

Exit-ul din BCR va umple cu dividende conturile acţionarilor SIF Transilvania

Autor: Roxana Daniela Pricop

02.11.2011, 00:06 1985

Cel mai mare profit de la declan­şarea crizei şi exit-ul din BCR vor aduce dividende record pentru acţionarii SIF Transilvania (SIF3) anul viitor, care ar putea fi recompensaţi cu 136 milioane de lei sau cu 0,1245 lei pentru fiecare acţiune deţinută la societatea de investiţii, potrivit calculelor analiştilor.

Luni 31 octombrie, SIF Transilvania a obţinut acordul direct al acţionarilor să îşi vândă pachetul de 6% deţinut la BCR, cea mai mare bancă din sistem, către grupul austriac Erste Bank, acţionarul majoritar al băncii cu 69,4% din capital.

Valoarea totală brută a tranzacţiei se ridică la circa 92,5 milioane de euro (cash plus acţiuni Erste). Societatea deţine 651 milioane de acţiuni la BCR şi a semnat în septembrie un acord de principiu cu Erste Bank, acţionarul majoritar cu 69,4% din bancă, prin care a acceptat să vândă un pachet de 103 milioane de acţiuni BCR (vechi) la un preţ de 1,0385 lei/acţiune, şi un pachet de 33,2 milioane de acţiuni BCR (aferente majorării capitalului social din 2011) la un preţ renegociat recent de 0,5 lei/acţiune, şi să schimbe 515 milioane de acţiuni BCR cu acţiuni Erste Group Bank, la o rată de aport de 127,9583 acţiuni BCR pentru o acţiune EGB nou-emisă.

Până la finalul anului, SIF Transilvania va încasa o sumă netă de 90 de milioane de lei (21 mil. euro) din vânzarea acţiunilor BCR către Erste. Sumei nete de 90 milioane de lei i se adaugă cel mai mare profit făcut de societate de la declanşarea crizei. SIF Transilvania a încheiat primele nouă luni din an cu profit record de 119 milioane de lei, de 3,7 ori mai mare decât rezultatul înregistrat în acelaşi interval al anului trecut. Analiştii se aşteaptă ca profitul pentru întreg anul să ajungă la 170 milioane de lei după ce societatea a anunţat în AGA acţionarii că ar putea fi nevoită să provizioneze din profit pentru a amortiza deprecierea suferită de activele din portofoliu.

Potrivit unor surse din piaţă, conducerea SIF3 intenţionează să distribuie dividende de circa 80-90% din profitul pe 9 luni şi din veniturile obţinute din vânzarea acţiunilor BCR.

Astfel, luând în considerare un pro­fit net pentru întreg anul de 170 mil. lei şi o rată de distribuţie de 80%, analiş­tii se aşteaptă la un profit distribuit sub for­mă de dividende în valoare de 136 mil. lei. La ultimul preţ din piaţă al acţiunii SIF3, valoarea brută estimată a dividendului este de 0,1245 lei/acţiune, de peste patru ori mai mare decât dividendul distribuit în acest an.

Acţiunile SIF Transilvania au scăzut ieri cu peste 3,6%, la 0,4335 lei. Cine cumpără la acest preţ ar putea înregistra astfel un randament de 28% (brut) doar din dividendele pe care le va încasa anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO