Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania va primi 90 mil. lei (net) în conturi pentru acţiunile BCR. Vezi ce dividende ar putea încasa acţionarii după tranzacţia cu Erste

SIF Transilvania va primi 90 mil. lei (net) în conturi pentru acţiunile BCR. Vezi ce dividende ar putea încasa acţionarii după tranzacţia cu Erste

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Daniela Pricop

31.10.2011, 19:14 1633

SIF Transilvania (SIF3) este prima SIF care obţine acordul direct al acţionarilor să îşi vândă pachetul de 6% deţinut la BCR, cea mai mare bancă din sistem, către grupul austriac Erste Bank, acţionarul majoritar al băncii cu 69,4% din capital.

Valoarea totală brută a tranzacţiei se ridică la circa 92,5 milioane de euro (cash plus acţiuni Erste).

Conducerea SIF Trasilvania se aşteaptă ca tranzacţia să fie încheiată săptămâna viitoare şi ca banii pe acţiunile BCR să îi intre în conturi până la finalul anului, potrivit unor surse din piaţa de capital.

Societatea deţine 651 milioane de acţiuni la BCR şi a semnat în septembrie un acord de principiu cu Erste Bank, acţionarul majoritar cu 69,4% din bancă, prin care a acceptat să vândă un pachet de 103 milioane de acţiuni BCR (vechi) la un preţ de 1,0385 lei/acţiune, şi un pachet de 33,2 milioane de acţiuni BCR (aferente majorării capitalului social din 2011) la un preţ renegociat recent de 0,5 lei/acţiune, şi să schimbe 515 milioane de acţiuni BCR cu acţiuni Erste Group Bank, la o rată de aport de 127,9583 acţiuni BCR pentru o acţiune EGB nou emisă.

SIF Transilvania va încasa o sumă netă de 90 de milioane de lei (21 mil. euro), după ce va plăti impozitul aferent componentei cash a tranzacţiei cu Erste, care se ridică la circa 28,5 mil. euro.

În ceea ce priveşte partea de schimb de acţiuni, SIF Transilvania intenţionează să păstreze acţiunile Erste Bank şi să vândă alte acţiuni în cazul în care are nevoie de lichidităţi. SIF-ul va plăti impozit pe acţiunile Erste primite în momentul în care le va vinde.

Conducerea SIF Transilvania nu se aşteaptă să înregistreze cheltuieli excepţionale în ultimul trimestru al anului, cu toate acestea estimează că va trebui să constituie provizioane ca urmare a deprecierii acţiunilor din portofoliu.

Potrivit aceloraşi surse, conducerea vrea să distribuie dividende de circa 80-90% din profitul pe 9 luni şi din veniturile obţinute din vânzarea acţiunilor BCR.

SIF Transilvania a încheiat primele nouă luni din an cu profit record, de 119 milioane de lei, de 3,7 ori mai mare decât rezultatul înregistrat în acelaşi interval al anului trecut.

Pe baza celor declarate de conducerea companiei, analiştii estimează un profit net pentru întreg anul de 170 mil. lei şi o rată de distribuţie de 80%, astfel că acţionarii SIF3 ar putea primi dividende în valoare de 136 mil. lei (31 mil. euro). Astfel valoarea brută estimată a dividendului ar fi de 0,1245 lei/acţiune, de peste patru ori mai mare decât dividendul distribuit în acest an.

La preţul actual al acţiunilor, de 0,45 lei/acţiune, randamentul dividendului brut ar putea fi de circa 27%.

Din profitul realizat în 2010, SIF Transilvania a distribuit un dividend de 0,03 lei/acţiune, la o rată de distribuţie de 49% din profitul net de 67 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO