Burse - Fonduri mutuale

Dividendele de un miliard de lei ale Fondului Proprietatea sunt tot mai aproape. Preşedinţia a promulgat legea care grăbeşte listarea fondului

11.07.2010, 23:42 31

PreŞedintele Traian Băsescu a promulgat legea care face posibiledistribuirea profiturilor Fondului Proprietatea (FP) pe anii 2008şi 2009 şi listarea directă a fondului la BVB. Astfel, momentul încare dividendele de peste un miliard de lei vor ajunge laacţionarii Fondului este tot mai aproape.
Vineri, 9 iulie, Ordonanţa de Urgenţă 81/2007, care face referirela urgentarea procesului de acordare a despăgubirilor, a fostpromulgată de preşedintele Traian Băsescu. Pentru a intra învigoare, legea trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial. Înscurt timp de la publicarea în Monitor, conducerea FonduluiProprietatea s-a angajat să convoace Adunarea Generală aAcţionarilor pentru a-l valida în funcţie pe noul administrator -firma britanică Franklin Templeton, pentru a stabili cuantumuluidividendelor precum şi pentru a aproba listarea Fondului la BVB înacest an. Odată intrată în vigoare, Ordonanţa 81/2007 face posibilădistribuirea profiturilor de 1,19 mld. lei (280 mil. euro) rămasenerepartizate din 2008 şi 2009. Cum Fondul Proprietatea estecontrolat de stat prin intermediul Ministerului Finanţelor, caredeţine 56% din capital, restul fiind pe mâinele a peste 3.700 deacţionari privaţi, cel puţin 90% din profiturile Fondului trebuiesă fie distribuite. Astfel, Finanţele vor încasa circa 700 mil.lei, sumă care va alimenta bugetul de stat şi nu conturileAutorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), cums-a întâmplat în anii anteriori.
Deşi deblochează profituri de peste un miliard de lei, ordonanţa astârnit opoziţie în rândul mai multor asociaţii de proprietariprecum Forumul Civic care argumentează că "această ordonanţă a fostmodificată pentru a îmbogăţi persoanele care nu au legătură cuFondul Proprietatea, în timp ce mii de persoane aşteaptă de ani dezile să intre în posesia despăgubirilor la ANRP".
Prima valoare oficială a Fondului Proprietatea, în august
Pentru a ajunge pe bursă, Fondul Proprietatea trebuie să seînregistreze la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, procescare a început în această primăvară.
Înregistrarea la CNVM va coincide cu publicarea primei valorii aactivului net (VAN), altfel spus, prima valoare oficială aFondului.
Oficialii Franklin Templeton se aşteaptă ca procesul deînregistrare să ia final în următoarele săptămâni, pentru ca pe 15august să fie publicat primul VAN.
"Dacă vom primi avizul de înregistrare în august, prima valoareoficială a activului net, potrivit legilor româneşti, va fidisponibilă la mijlocul lunii august", a declarat pentru ZiarulFinanciar Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton AssetManagement şi unul dintre profesioniştii care se vor implica înadministrarea locală a Fondului.
Franklin Templeton aşteaptă de mai bine de un an de zile săprimească acordul Guvernului pentru a administra FondulProprietatea. Compania şi-a făcut public de nenumărate oriangajamentul faţă de Fond, subliniind că orice întârziere nu facedecât să afecteze şi mai mult victimele fostului regimcomunist.
"Odată ce toate formalităţile legale vor fi finalizate, aşteptăm cuinteres să ne începem rolul de administrator de investiţii.Momentul în care se va întâmpla acest lucru este în mâinileGuvernului român", a mai spus Mark Mobius.

Licitaţie pentru consolidarea rezultatelor peIFRS
În vederea pregătirii listării, Fondul Proprietatea organizează olicitaţie pentru a selecta o firmă care să întocmească situaţiilefinanciare individuale şi consolidate ale fondului pentru anultrecut în conformitate cu standardele internaţionale decontabilitate - IFRS.
Firma trebuie să fie membră a Camerei Auditorilor Financiari dinRomânia şi a Corpului Experţilor Contabili şi ContabililorAutorizaţi din România, are la dispoziţie 60 de zile de la dataintrării în vigoare a contractului să finalizeze întocmirearezultatelor financiare potrivit IFRS. Data limită de trimitere aofertelor este luni, 19 iulie, deschiderea ofertelor urmând săaibă loc pe 19 iulie, ora 11:00. Contractul va fi atribuit pe bazacelei mai avantajoase oferte din punct de vedere tehnico-economic.Cuantumul garanţiei pentru participarea la licitaţia deschisă estede 15.000 de lei, iar a celei de bună execuţie este de 5% dinvaloarea contractului fără TVA.
Fondul Proprietatea a încheiat anul trecut cu un profit net de 730mil. lei, mai mult cu 56% faţă de 2008. Veniturile Fondului aproapecă s-au triplat în 2009, până la o valoare de 1,25 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO