Dividendele de un miliard de lei ale Fondului Proprietatea sunt tot mai aproape. Preşedinţia a promulgat legea care grăbeşte listarea fondului

Autor: Roxana Pricop 11.07.2010

PreŞedintele Traian Băsescu a promulgat legea care face posibile distribuirea profiturilor Fondului Proprietatea (FP) pe anii 2008 şi 2009 şi listarea directă a fondului la BVB. Astfel, momentul în care dividendele de peste un miliard de lei vor ajunge la acţionarii Fondului este tot mai aproape.
Vineri, 9 iulie, Ordonanţa de Urgenţă 81/2007, care face referire la urgentarea procesului de acordare a despăgubirilor, a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial. În scurt timp de la publicarea în Monitor, conducerea Fondului Proprietatea s-a angajat să convoace Adunarea Generală a Acţionarilor pentru a-l valida în funcţie pe noul administrator - firma britanică Franklin Templeton, pentru a stabili cuantumului dividendelor precum şi pentru a aproba listarea Fondului la BVB în acest an. Odată intrată în vigoare, Ordonanţa 81/2007 face posibilă distribuirea profiturilor de 1,19 mld. lei (280 mil. euro) rămase nerepartizate din 2008 şi 2009. Cum Fondul Proprietatea este controlat de stat prin intermediul Ministerului Finanţelor, care deţine 56% din capital, restul fiind pe mâinele a peste 3.700 de acţionari privaţi, cel puţin 90% din profiturile Fondului trebuie să fie distribuite. Astfel, Finanţele vor încasa circa 700 mil. lei, sumă care va alimenta bugetul de stat şi nu conturile Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), cum s-a întâmplat în anii anteriori.
Deşi deblochează profituri de peste un miliard de lei, ordonanţa a stârnit opoziţie în rândul mai multor asociaţii de proprietari precum Forumul Civic care argumentează că "această ordonanţă a fost modificată pentru a îmbogăţi persoanele care nu au legătură cu Fondul Proprietatea, în timp ce mii de persoane aşteaptă de ani de zile să intre în posesia despăgubirilor la ANRP".
Prima valoare oficială a Fondului Proprietatea, în august
Pentru a ajunge pe bursă, Fondul Proprietatea trebuie să se înregistreze la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, proces care a început în această primăvară.
Înregistrarea la CNVM va coincide cu publicarea primei valorii a activului net (VAN), altfel spus, prima valoare oficială a Fondului.
Oficialii Franklin Templeton se aşteaptă ca procesul de înregistrare să ia final în următoarele săptămâni, pentru ca pe 15 august să fie publicat primul VAN.
"Dacă vom primi avizul de înregistrare în august, prima valoare oficială a activului net, potrivit legilor româneşti, va fi disponibilă la mijlocul lunii august", a declarat pentru Ziarul Financiar Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management şi unul dintre profesioniştii care se vor implica în administrarea locală a Fondului.
Franklin Templeton aşteaptă de mai bine de un an de zile să primească acordul Guvernului pentru a administra Fondul Proprietatea. Compania şi-a făcut public de nenumărate ori angajamentul faţă de Fond, subliniind că orice întârziere nu face decât să afecteze şi mai mult victimele fostului regim comunist.
"Odată ce toate formalităţile legale vor fi finalizate, aşteptăm cu interes să ne începem rolul de administrator de investiţii. Momentul în care se va întâmpla acest lucru este în mâinile Guvernului român", a mai spus Mark Mobius.

Licitaţie pentru consolidarea rezultatelor pe IFRS
În vederea pregătirii listării, Fondul Proprietatea organizează o licitaţie pentru a selecta o firmă care să întocmească situaţiile financiare individuale şi consolidate ale fondului pentru anul trecut în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate - IFRS.
Firma trebuie să fie membră a Camerei Auditorilor Financiari din România şi a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, are la dispoziţie 60 de zile de la data intrării în vigoare a contractului să finalizeze întocmirea rezultatelor financiare potrivit IFRS. Data limită de trimitere a ofertelor este luni, 19 iulie, deschiderea ofertelor urmând să aibă loc pe 19 iulie, ora 11:00. Contractul va fi atribuit pe baza celei mai avantajoase oferte din punct de vedere tehnico-economic. Cuantumul garanţiei pentru participarea la licitaţia deschisă este de 15.000 de lei, iar a celei de bună execuţie este de 5% din valoarea contractului fără TVA.
Fondul Proprietatea a încheiat anul trecut cu un profit net de 730 mil. lei, mai mult cu 56% faţă de 2008. Veniturile Fondului aproape că s-au triplat în 2009, până la o valoare de 1,25 mld. lei.