Burse - Fonduri mutuale

Din cauza lichidităţii, Bursa trebuie să stea la rând la intrarea de fonduri străine

Autor: Stefan Musgociu

07.11.2010, 23:43 13

Şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR MihaiIulian Căruntu crede că riscul ridicat de ţară al României îi ţinedeparte de piaţă pe investitorii străini, care nu sunt convinşi dereluarea creşterii economiei româneşti nici anul viitor.

"Investitorii îşi îndreaptă atenţia spre o piaţă foarte mică deacţiuni precum cea de la Bucureşti doar după ce au accesat burselemai lichide, mai vizibile şi deci mai sigure, mai ales dacă avem învedere că profilul de risc de ţară al României rămâne unulcomplicat. Astfel, sunt toate motivele să vedem o întârziere înprivinţa mişcării bursei de la Bucureşti în ritm comparabil cupieţele din regiune, mai ales că România prezintă un risc mai marede instabilitate politică şi chiar există o anumită incertitudineîn privinţa reluării creşterii economice în 2011 din punctul devedere al unor observatori", a declarat Căruntu.

Bursa a crescut vineri cu 1%, pentru prima dată în ultimele şaseşedinţe, într-o piaţă în care puţinii investitori prezenţi latranzacţionare au avut un interes mai ridicat pentru realizarea detransferuri, însă numai pentru câteva acţiuni, astfel călichiditatea a urcat la 13,3 milioane lei.

Ultimele operaţiuni cu acţiunile SIF-urilor au fost efectuate lapreţuri în scădere în medie cu 0,58%. Pe de altă parte, primelezece titluri în funcţie de lichiditate, analizate de indicele BET,au încheiat ziua în creştere în medie cu 1,52%.

Căruntu consideră că România trebuie să arate că poate duce labun sfârşit acordul cu FMI, că are un program economic credibilanul viitor, iar pentru aceasta deficitul bugetar trebuieadministrat fără noi măsuri severe de austeritate şi/sau fără ocreştere a taxelor.

"Orice intervenţie suplimentară pe veniturile disponibile alepopulaţiei va afecta şi mai mult consumul intern afectat şi în modsubiectiv de pesimismul fără precedent al românilor. Amânarearevenirii cererii interne pune în pericol o reluare sustenabilă acreşterii economice, şi s-a dovedit că numai exporturile nu potscoate economia românească din recesiune, cu atât mai mult cu câtcontinuarea scăderii dobânzilor se amână în contextul efectelorgenerate de majorarea TVA", a afirmat analistul.

Totodată, el spune că lichiditatea redusă a pieţei localereprezintă un alt factor pentru care investitorii străini nu intrăla cumpărare, iar în absenţa acestora speculatorii sunt mult maireticenţi pentru că rulajele reduse implică un grad mai mare derisc.

"Bursa locală are o lichiditate medie în 2010 de 6,5 milioaneeuro pe şedinţă, în timp ce în ultimele trei luni OTP a avut olichiditate zilnică de 42 milioane euro, iar CEZ de 19,5 milioaneeuro, ca să vorbim numai de doi emitenţi reprezentativi din Ungariaşi Cehia, ţări mai mici din regiune la care ne raportăm. De aceeatrebuie să fim conştienţi că piaţa de la Bucureşti trebuie să steala rând după bursele din alte ţări care vor fi preferate deinvestitorii străini din raţiuni de lichiditate şi de raportulrentabilitate/risc", a explicat Căruntu.

El crede că listarea Fondului Proprietatea ar putea ficatalizatorul revenirii interesului investitorilor străini în piaţalocală, întrucât numai listarea FP ar creşte valoarea freefloat-ului BVB cu 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO