Din cauza lichidităţii, Bursa trebuie să stea la rând la intrarea de fonduri străine

Autor: Stefan Musgociu 07.11.2010

Şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR Mihai Iulian Căruntu crede că riscul ridicat de ţară al României îi ţine departe de piaţă pe investitorii străini, care nu sunt convinşi de reluarea creşterii economiei româneşti nici anul viitor.

"Investitorii îşi îndreaptă atenţia spre o piaţă foarte mică de acţiuni precum cea de la Bucureşti doar după ce au accesat bursele mai lichide, mai vizibile şi deci mai sigure, mai ales dacă avem în vedere că profilul de risc de ţară al României rămâne unul complicat. Astfel, sunt toate motivele să vedem o întârziere în privinţa mişcării bursei de la Bucureşti în ritm comparabil cu pieţele din regiune, mai ales că România prezintă un risc mai mare de instabilitate politică şi chiar există o anumită incertitudine în privinţa reluării creşterii economice în 2011 din punctul de vedere al unor observatori", a declarat Căruntu.

Bursa a crescut vineri cu 1%, pentru prima dată în ultimele şase şedinţe, într-o piaţă în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au avut un interes mai ridicat pentru realizarea de transferuri, însă numai pentru câteva acţiuni, astfel că lichiditatea a urcat la 13,3 milioane lei.

Ultimele operaţiuni cu acţiunile SIF-urilor au fost efectuate la preţuri în scădere în medie cu 0,58%. Pe de altă parte, primele zece titluri în funcţie de lichiditate, analizate de indicele BET, au încheiat ziua în creştere în medie cu 1,52%.

Căruntu consideră că România trebuie să arate că poate duce la bun sfârşit acordul cu FMI, că are un program economic credibil anul viitor, iar pentru aceasta deficitul bugetar trebuie administrat fără noi măsuri severe de austeritate şi/sau fără o creştere a taxelor.

"Orice intervenţie suplimentară pe veniturile disponibile ale populaţiei va afecta şi mai mult consumul intern afectat şi în mod subiectiv de pesimismul fără precedent al românilor. Amânarea revenirii cererii interne pune în pericol o reluare sustenabilă a creşterii economice, şi s-a dovedit că numai exporturile nu pot scoate economia românească din recesiune, cu atât mai mult cu cât continuarea scăderii dobânzilor se amână în contextul efectelor generate de majorarea TVA", a afirmat analistul.

Totodată, el spune că lichiditatea redusă a pieţei locale reprezintă un alt factor pentru care investitorii străini nu intră la cumpărare, iar în absenţa acestora speculatorii sunt mult mai reticenţi pentru că rulajele reduse implică un grad mai mare de risc.

"Bursa locală are o lichiditate medie în 2010 de 6,5 milioane euro pe şedinţă, în timp ce în ultimele trei luni OTP a avut o lichiditate zilnică de 42 milioane euro, iar CEZ de 19,5 milioane euro, ca să vorbim numai de doi emitenţi reprezentativi din Ungaria şi Cehia, ţări mai mici din regiune la care ne raportăm. De aceea trebuie să fim conştienţi că piaţa de la Bucureşti trebuie să stea la rând după bursele din alte ţări care vor fi preferate de investitorii străini din raţiuni de lichiditate şi de raportul rentabilitate/risc", a explicat Căruntu.

El crede că listarea Fondului Proprietatea ar putea fi catalizatorul revenirii interesului investitorilor străini în piaţa locală, întrucât numai listarea FP ar creşte valoarea free float-ului BVB cu 50%.