Burse - Fonduri mutuale

Deocamdata scaderea Bursei ramane la stadiu de corectie

Deocamdata scaderea Bursei ramane la stadiu de corectie
03.05.2010, 23:07 19

Bursa de la Bucuresti a inchis prima sedinta din mai in scaderela nivelul tuturor indicilor din piata, cea mai mare corectie fiindconsemnata de sectorul energetic, redat de indicele BET-NG, care apierdut 1,5% fata de referinta. Indicele BET, al celor mai lichidezece titluri din piata, a pierdut 1,4%, in timp ce indicelesocietatilor financiare BET-FI a coborat cu 1,38% fata deaprilie.

Brokeriiapreciaza ca scaderile din ultima perioada se pastreaza deocam­datala stadiu de corectie dupa cresterile puternice, adica nu este oschimbare de trend, insa incertitudinile de pe plan extern ar puteaconduce la crearea unui trend descendent pe termen mediu. "Inprezent suntem la procente bune fata de maxime, si dupa cum s-acomportat Bursa in ultima vreme este evident pentru toti ca neaflam intr-o perioada de corectie. Pe termen mediu insa, nu excludaparitia unui trend descendent", a declarat Darie Moldovan,directorul de tranzactionare al Broker Cluj.

Pe fondul anuntului de majorare a dividendelor, titlurile SIFOltenia (SIF5) au fost singurele care au inchis pe plus lacategoria societatilor financiare, cu un avans de 1,1% fata dereferinta. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inchis in scadere,cu o corectie de 3,3%, cea mai mare de la aceasta categorie. In topau urmat scaderile SIF Moldova (SIF2), cu o corectie de 2,3% siactiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au coborat cu putin peste2% fata de referinta. Si titlurile Bancii Transilvania (TLV),revenite la tranzactionare ieri, au inchis cu o corectie de 0,9%,coborand la pretul de 2,2 lei/unitate. Actiunile bancare BRD auinchis in stationare, la pretul de 14,5 lei/unitate.

"S-a trecut de la optimismul stirilor bune, care in trecutduceau la intrarea la cumparare, la marcarea de profit tocmai pefondul acestor stiri, cum a fost cazul titlurilor SIF Oltenia. Dupaanuntul de majorare a dividendelor, investitorii au perceput acestaspect ca o garantie pentru iesirea la vanzare si marcarea deprofit", a adaugat Moldovan.

In sectorul energetic, titlurile Transgaz (TGN) au inregistratcea mai mare corectie, de peste 3%, in timp ce actiunileTranselectrica (TEL) au reusit sa inchida pe plus, cu un avans de1%, urcand astfel la pretul de 19,7 lei/unitate.

Titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au coborat cu1,2%, pana la pretul de 0,321 lei/actiune.

"Vor conta mai putin raportarile financiare la 3 luni. Mai multcred ca va conta sentimentul general, care este dat in principal deevolutiile externe. Raportarile financiare vor conduce la evolutiipunctuale, in cazul in care apare ceva spectaculos comparativ cuasteptarile investitorilor", a mai spus Moldovan.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) si Broker (BRK) au inregistratieri unele dintre cele mai mari corectii in piata, de 4,5% fiecare,in timp ce cea mai mare scadere din piata a fost inregistrata deactiunile Electroputere (EPT), care au coborat cu aproape 8,2% fatade referinta.

Pe extern, bursele europene au revenit timid pe plus, cea maimare apreciere din regiune fiind inregistrata de indicatorul germanDAX, care urca cu 0,7% aproape de inchidere. Si bursa americanadeschidea pe plus, cu un avans de 0,8% fata de referinta, avans datde optimismul investitorilor cu privire la acrodarea imprumutuluipentru Grecia.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor SIF Oltenia (SIF5), singurele care auinchis pe plus la categoria SIF-uri, dupa anuntul de majorare adividendului.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care au inchispe minus in prima sedinta de tranzactionare dupa AGA.
  • Evolutia actiunilor companiilor energetice Transgaz (TGN) siOMV Petrom (SNP), care inregistreaza cele mai mari scaderi dinsector.
  • Evolutia actiunilor Socep (SCP), Prefab (PREH) si Turbomecania(TBM), dupa ce companiile au raportat rezultate trimestriale inscadere.
  • Evolutia titlurilor Teraplast (TRP), care ieri au urcat cu1,5%, dupa ce compania a estimat dublarea profitului in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO