Deocamdata scaderea Bursei ramane la stadiu de corectie

Autor: Vlad Anastasiu 03.05.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis prima sedinta din mai in scadere la nivelul tuturor indicilor din piata, cea mai mare corectie fiind consemnata de sectorul energetic, redat de indicele BET-NG, care a pierdut 1,5% fata de referinta. Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, a pierdut 1,4%, in timp ce indicele societatilor financiare BET-FI a coborat cu 1,38% fata de aprilie.

Brokerii apreciaza ca scaderile din ultima perioada se pastreaza deocamĀ­data la stadiu de corectie dupa cresterile puternice, adica nu este o schimbare de trend, insa incertitudinile de pe plan extern ar putea conduce la crearea unui trend descendent pe termen mediu. "In prezent suntem la procente bune fata de maxime, si dupa cum s-a comportat Bursa in ultima vreme este evident pentru toti ca ne aflam intr-o perioada de corectie. Pe termen mediu insa, nu exclud aparitia unui trend descendent", a declarat Darie Moldovan, directorul de tranzactionare al Broker Cluj.

Pe fondul anuntului de majorare a dividendelor, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost singurele care au inchis pe plus la categoria societatilor financiare, cu un avans de 1,1% fata de referinta. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inchis in scadere, cu o corectie de 3,3%, cea mai mare de la aceasta categorie. In top au urmat scaderile SIF Moldova (SIF2), cu o corectie de 2,3% si actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au coborat cu putin peste 2% fata de referinta. Si titlurile Bancii Transilvania (TLV), revenite la tranzactionare ieri, au inchis cu o corectie de 0,9%, coborand la pretul de 2,2 lei/unitate. Actiunile bancare BRD au inchis in stationare, la pretul de 14,5 lei/unitate.

"S-a trecut de la optimismul stirilor bune, care in trecut duceau la intrarea la cumparare, la marcarea de profit tocmai pe fondul acestor stiri, cum a fost cazul titlurilor SIF Oltenia. Dupa anuntul de majorare a dividendelor, investitorii au perceput acest aspect ca o garantie pentru iesirea la vanzare si marcarea de profit", a adaugat Moldovan.

In sectorul energetic, titlurile Transgaz (TGN) au inregistrat cea mai mare corectie, de peste 3%, in timp ce actiunile Transelectrica (TEL) au reusit sa inchida pe plus, cu un avans de 1%, urcand astfel la pretul de 19,7 lei/unitate.

Titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au coborat cu 1,2%, pana la pretul de 0,321 lei/actiune.

"Vor conta mai putin raportarile financiare la 3 luni. Mai mult cred ca va conta sentimentul general, care este dat in principal de evolutiile externe. Raportarile financiare vor conduce la evolutii punctuale, in cazul in care apare ceva spectaculos comparativ cu asteptarile investitorilor", a mai spus Moldovan.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) si Broker (BRK) au inregistrat ieri unele dintre cele mai mari corectii in piata, de 4,5% fiecare, in timp ce cea mai mare scadere din piata a fost inregistrata de actiunile Electroputere (EPT), care au coborat cu aproape 8,2% fata de referinta.

Pe extern, bursele europene au revenit timid pe plus, cea mai mare apreciere din regiune fiind inregistrata de indicatorul german DAX, care urca cu 0,7% aproape de inchidere. Si bursa americana deschidea pe plus, cu un avans de 0,8% fata de referinta, avans dat de optimismul investitorilor cu privire la acrodarea imprumutului pentru Grecia.

De urmarit astazi