Burse - Fonduri mutuale

Decizia Băncii Japoniei a condus la creşteri puternice în toată lumea, iar indicele BET sparge din nou pragul de 7.000 de puncte

Decizia Băncii Japoniei a condus la creşteri puternice...

Autor: Dan Grigore Ivan

22.09.2016, 00:05 897

Miercuri, Banca Japoniei a anun­ţat că va implementa o politică de rela­xare monetară şi mai agresivă, chiar dacă nu a micşorat dobânda-cheie sub -0,1%, ci a preferat să introducă o ţintă de 0% pentru randamentele obliga­ţiuni­lor pe 10 ani - măsură prin care, es­ti­mează analiştii, băncile şi întreg sec­torul financiar urmează să profite la prima vedere. Programul de achizi­ţio­nare de bonduri râmâne în continuare la 80.000 mld. yeni (787 mld. do­lari), însă dacă situaţia o va impune, acest ni­vel poate fluctua, a mai anunţat Kuroda, guvernatorul Băncii Japo­niei.

Acţiunile băncii centrale nipone vizează o înclinare a pantei curbei de ran­dament, prin mărirea ecartului dintre randamentele bondurilor de termen scurt şi lung, care în momentul de faţă tind să conveargă către egali­tate, ceea ce produce probleme între­gu­lui sector bancar comercial şi se poate transforma dacă continuă tren­dul şi randamentele pe termen lung devin mai mici decât pe cele pe termen scurt, într-un indicator care pre­ves­teşte recesiunea.

După anunţul lui Kuroda, indicele japonez Nikkei 225 a crescut cu 1,91%, creş­terea cea mai mare fiind con­sem­nată de companiile care activează în sectorul financiar, în timp ce pe con­tinentul european cele mai mari aprecieri au fost înregistrate în Fran­ţa, indicele CAC40 urcând cu 0,69%, şi în Germania, referinţa pieţei de capital de la Frankfurt câştigând 0,50%.

În Europa, de asemenea raliul de miercuri a fost condus de sectorul ban­car, după ce indicele EuroStoxx Banks s-a apreciat cu 2,63%, în timp ce in­dicele EuroStoxx 50, ce urmăreşte cele mai mari 50 de companii de pe continent, a crescut cu 0,66%.  Cotaţia barilului de petrol Brent s-a apreciat cu 1,85%, fapt ce a antrenat o apre­ciere a întregului sector energetic pe pieţele de capital din lume.

La Bucureşti, indicele BET a cres­cut cu 0,80 %, fapt ce a corespuns şi cu spargerea pragului de 7.000 de puncte, cea mai mare apreciere din cons­ti­tuenţii indicelui fiind marcată de compania petrolieră OMV Petrom (SNP), ale cărei acţiuni au crescut cu 1,98%, în timp ce titlurile TLV au urcat cu 1,69%, iar valoarea de piaţă a Electrica (EL) a avansat cu 0,88%. La polul opus, acţiunile companiei Nuclear­elec­trica (SNN) au coborât cu 1,01% - cea mai mare scădere dintre cele trei com­panii din indicele BET care au înregistrat ieri deprecieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO