Decizia Băncii Japoniei a condus la creşteri puternice în toată lumea, iar indicele BET sparge din nou pragul de 7.000 de puncte

Autor: Dan Grigore Ivan 22.09.2016

Miercuri, Banca Japoniei a anun­ţat că va implementa o politică de rela­xare monetară şi mai agresivă, chiar dacă nu a micşorat dobânda-cheie sub -0,1%, ci a preferat să introducă o ţintă de 0% pentru randamentele obliga­ţiuni­lor pe 10 ani - măsură prin care, es­ti­mează analiştii, băncile şi întreg sec­torul financiar urmează să profite la prima vedere. Programul de achizi­ţio­nare de bonduri râmâne în continuare la 80.000 mld. yeni (787 mld. do­lari), însă dacă situaţia o va impune, acest ni­vel poate fluctua, a mai anunţat Kuroda, guvernatorul Băncii Japo­niei.

Acţiunile băncii centrale nipone vizează o înclinare a pantei curbei de ran­dament, prin mărirea ecartului dintre randamentele bondurilor de termen scurt şi lung, care în momentul de faţă tind să conveargă către egali­tate, ceea ce produce probleme între­gu­lui sector bancar comercial şi se poate transforma dacă continuă tren­dul şi randamentele pe termen lung devin mai mici decât pe cele pe termen scurt, într-un indicator care pre­ves­teşte recesiunea.

După anunţul lui Kuroda, indicele japonez Nikkei 225 a crescut cu 1,91%, creş­terea cea mai mare fiind con­sem­nată de companiile care activează în sectorul financiar, în timp ce pe con­tinentul european cele mai mari aprecieri au fost înregistrate în Fran­ţa, indicele CAC40 urcând cu 0,69%, şi în Germania, referinţa pieţei de capital de la Frankfurt câştigând 0,50%.

În Europa, de asemenea raliul de miercuri a fost condus de sectorul ban­car, după ce indicele EuroStoxx Banks s-a apreciat cu 2,63%, în timp ce in­dicele EuroStoxx 50, ce urmăreşte cele mai mari 50 de companii de pe continent, a crescut cu 0,66%.  Cotaţia barilului de petrol Brent s-a apreciat cu 1,85%, fapt ce a antrenat o apre­ciere a întregului sector energetic pe pieţele de capital din lume.

La Bucureşti, indicele BET a cres­cut cu 0,80 %, fapt ce a corespuns şi cu spargerea pragului de 7.000 de puncte, cea mai mare apreciere din cons­ti­tuenţii indicelui fiind marcată de compania petrolieră OMV Petrom (SNP), ale cărei acţiuni au crescut cu 1,98%, în timp ce titlurile TLV au urcat cu 1,69%, iar valoarea de piaţă a Electrica (EL) a avansat cu 0,88%. La polul opus, acţiunile companiei Nuclear­elec­trica (SNN) au coborât cu 1,01% - cea mai mare scădere dintre cele trei com­panii din indicele BET care au înregistrat ieri deprecieri.