Burse - Fonduri mutuale

Cum influenteaza litigiul dintre actionari vanzarea Albalact

Cum influenteaza litigiul dintre actionari vanzarea Albalact
25.01.2010, 23:02 128

Aparita unui actionar care pretinde jumatate din titluriledetinute de familia Ciurtin ar putea sa amane finalizarea vanzariiproducatorului de lactate Albalact din Alba Iulia (ALBZ), care,potrivit informatiilor ZF, se afla pe ultima suta de metri.

Albalact este una dintre cele mai mari companii de pe Bursa, cuo capitalizare de 61 mil. euro si cea mai mare tinta de pe piatalocala a lactatelor, unde se afla intre primii cinci jucatori.Compania, care detine doua dintre cele mai cunoscute brandurilocale, Zuzu si Fulga, este curtata de grupul francez Lactalis,proprietarii LaDorna, si de germanii de la Muller Dairy.

"Actionarii vor incerca sa solutioneze acel litigiu, deoarecenicio multinationala nu va merge inainte cu o achizitie asupracareia planeaza suspiciuni", a declarat un consultant apropiattranzactiei.

Petre-Gavril Leontin, care ar detine peste 1% din actiunileAlbalact in nume propriu, conform datelor furnizate, sustine incade la finalul anului trecut ca ar avea dreptul la jumatate dintitlurile familiei Ciurtin in baza unul contract de asociere inparticipatiune incheiat in 1999. Vinerea trecuta, intr-un comunicatpublicat pe site-ul Bursei, Petru Ciurtin a anuntat "ca a formulato cerere de chemare in judecata" a lui Leontin prin care solicitainstantei "sa constate incetarea contractului de asociere prinparticipatiune". Este pentru prima data cand Ciurtin admite casituatia este dificila si se adreseaza justitiei dupa ce pana acumreactia sa a fost doar un comunicat de presa.

Petru Ciurtin detine 31,74% din actiunile producatorului, iarimpreuna cu fiul sau, Raul Ciurtin, controleaza 48,5% din actiuni.Ei nu au confirmat, dar nici nu au infirmat cu nicio ocazienegocierile pentru vanzarea companiei.

In situatia in care se va finaliza, vanzarea Albalact ar puteafi una dintre cele mai mari tranzactii din prima jumatate a anului2010, intr-o piata a fuziunilor si achizitiilor puternic afectatade restrangerea accesului la finantare.

Intrebat de ZF daca aceasta actiune a sa ar putea amanatranzactia, Leontin a spus ca "in mod firesc, acei cumparatori,care am inteles ca nu sunt romani si stiu ce insemna un contract,si-au pus problema de ce acest contract a fost ascuns". El aprecizat ca a participat in procent egal alaturi de familia Ciurtinla achizitia pachetelor de actiuni la Albalact, in total 40% dinactiuni la privatizare si 11% de pe Bursa.

O tranzactie macinata de un contract de zeceani

In legatura cu faptul ca a facut public acest contract in 2009,la zece ani de la semnare, Leontin a precizat ca intr-un contractde asociere in participatiune sunt prevazute anumite clauze si caintotdeauna unul dintre asociati este vizibil si administreazaafacerea, in vreme ce altul sau mai multi asociati nu suntvizibili.

"Am dorit sa facem raportarea la Depozitarul de la acea vreme,insa nu exista o astfel de posibilitate, de a inregistra doiproprietari asupra acelorasi actiuni", a mai spus Leontin.

Dar Raul Ciurtin, presedintele Albalact, afirma ca acel contracta fost interpretat ca nefiind valabil.

"Din cate am inteles, pentru ca nu am legatura, tatal meu fiindimplicat (Petru Ciurtin - n. red.), acel contract a fostinterpretat ca nefiind valabil si nu s-a considerat necesar acestdemers (incetarea lui - n. red.)", a spus el pentru ZF.

El a adaugat ca din cate stie, existau anumite clauze caretrebuia indeplinite pentru a deveni valabil.

Referitor la efectele acestui litigiu asupra Albalact, RaulCiurtin a spus ca intern nu sunt probleme, iar la capitolul imagineurmeaza sa cuantifice in perioada urmatoare.

Copos si Ciorcila s-au judecat pentruHilton

O situatia similara a existat in 2008, cand a fost vorba de unlitigiu legat de o tranzactie de cumparare a hotelului Hilton dinCapitala.

Conflictul dintre Tehnofrig Cluj (reprezentat de oamenii deafaceri Dorin Goia si Horia Ciorcila) si Ana Hotels pentru Hiltondata din 2005, cand firma lui George Copos a cumparat pachetulmajoritar de 52,54% din Athénée Phoenix Group, firma care detinehotelul Hilton, de la grupul francez Vivendi Universal. Tehnofrig arevendicat atunci jumatate din pachetul de 52,54% din actiunilesocietatii, pe baza unei intelegeri prealabile pe care o avusese cuAna Hotels. De cealalta parte, reprezentantii Ana Hotels ausustinut ca societatea clujeana nu a venit la timp cu banii,conform intelegerii, asa incat hotelul i-ar fi revenit intotalitate. In final, Copos ar fi platit 17-18 mil. euro pentru astinge litigiul, desi el nu a confirmat niciodata aceasta suma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO