Cum influenteaza litigiul dintre actionari vanzarea Albalact

Autor: Ioana David 25.01.2010

Aparita unui actionar care pretinde jumatate din titlurile detinute de familia Ciurtin ar putea sa amane finalizarea vanzarii producatorului de lactate Albalact din Alba Iulia (ALBZ), care, potrivit informatiilor ZF, se afla pe ultima suta de metri.

Albalact este una dintre cele mai mari companii de pe Bursa, cu o capitalizare de 61 mil. euro si cea mai mare tinta de pe piata locala a lactatelor, unde se afla intre primii cinci jucatori. Compania, care detine doua dintre cele mai cunoscute branduri locale, Zuzu si Fulga, este curtata de grupul francez Lactalis, proprietarii LaDorna, si de germanii de la Muller Dairy.

"Actionarii vor incerca sa solutioneze acel litigiu, deoarece nicio multinationala nu va merge inainte cu o achizitie asupra careia planeaza suspiciuni", a declarat un consultant apropiat tranzactiei.

Petre-Gavril Leontin, care ar detine peste 1% din actiunile Albalact in nume propriu, conform datelor furnizate, sustine inca de la finalul anului trecut ca ar avea dreptul la jumatate din titlurile familiei Ciurtin in baza unul contract de asociere in participatiune incheiat in 1999. Vinerea trecuta, intr-un comunicat publicat pe site-ul Bursei, Petru Ciurtin a anuntat "ca a formulat o cerere de chemare in judecata" a lui Leontin prin care solicita instantei "sa constate incetarea contractului de asociere prin participatiune". Este pentru prima data cand Ciurtin admite ca situatia este dificila si se adreseaza justitiei dupa ce pana acum reactia sa a fost doar un comunicat de presa.

Petru Ciurtin detine 31,74% din actiunile producatorului, iar impreuna cu fiul sau, Raul Ciurtin, controleaza 48,5% din actiuni. Ei nu au confirmat, dar nici nu au infirmat cu nicio ocazie negocierile pentru vanzarea companiei.

In situatia in care se va finaliza, vanzarea Albalact ar putea fi una dintre cele mai mari tranzactii din prima jumatate a anului 2010, intr-o piata a fuziunilor si achizitiilor puternic afectata de restrangerea accesului la finantare.

Intrebat de ZF daca aceasta actiune a sa ar putea amana tranzactia, Leontin a spus ca "in mod firesc, acei cumparatori, care am inteles ca nu sunt romani si stiu ce insemna un contract, si-au pus problema de ce acest contract a fost ascuns". El a precizat ca a participat in procent egal alaturi de familia Ciurtin la achizitia pachetelor de actiuni la Albalact, in total 40% din actiuni la privatizare si 11% de pe Bursa.

O tranzactie macinata de un contract de zece ani

In legatura cu faptul ca a facut public acest contract in 2009, la zece ani de la semnare, Leontin a precizat ca intr-un contract de asociere in participatiune sunt prevazute anumite clauze si ca intotdeauna unul dintre asociati este vizibil si administreaza afacerea, in vreme ce altul sau mai multi asociati nu sunt vizibili.

"Am dorit sa facem raportarea la Depozitarul de la acea vreme, insa nu exista o astfel de posibilitate, de a inregistra doi proprietari asupra acelorasi actiuni", a mai spus Leontin.

Dar Raul Ciurtin, presedintele Albalact, afirma ca acel contract a fost interpretat ca nefiind valabil.

"Din cate am inteles, pentru ca nu am legatura, tatal meu fiind implicat (Petru Ciurtin - n. red.), acel contract a fost interpretat ca nefiind valabil si nu s-a considerat necesar acest demers (incetarea lui - n. red.)", a spus el pentru ZF.

El a adaugat ca din cate stie, existau anumite clauze care trebuia indeplinite pentru a deveni valabil.

Referitor la efectele acestui litigiu asupra Albalact, Raul Ciurtin a spus ca intern nu sunt probleme, iar la capitolul imagine urmeaza sa cuantifice in perioada urmatoare.

Copos si Ciorcila s-au judecat pentru Hilton

O situatia similara a existat in 2008, cand a fost vorba de un litigiu legat de o tranzactie de cumparare a hotelului Hilton din Capitala.

Conflictul dintre Tehnofrig Cluj (reprezentat de oamenii de afaceri Dorin Goia si Horia Ciorcila) si Ana Hotels pentru Hilton data din 2005, cand firma lui George Copos a cumparat pachetul majoritar de 52,54% din Athénée Phoenix Group, firma care detine hotelul Hilton, de la grupul francez Vivendi Universal. Tehnofrig a revendicat atunci jumatate din pachetul de 52,54% din actiunile societatii, pe baza unei intelegeri prealabile pe care o avusese cu Ana Hotels. De cealalta parte, reprezentantii Ana Hotels au sustinut ca societatea clujeana nu a venit la timp cu banii, conform intelegerii, asa incat hotelul i-ar fi revenit in totalitate. In final, Copos ar fi platit 17-18 mil. euro pentru a stinge litigiul, desi el nu a confirmat niciodata aceasta suma.