Burse - Fonduri mutuale

Crestere de 11% pentru ZF Agresiv in ultimele trei luni

27.01.2010, 23:04 43

Portofoliul ZF Agresiv calculat de Ziarul Financiar a continuatsa inregistreze in ultimele trei luni performante mai bune decatmedia pietei, cu o crestere de 11% fata de un avans de 9,5% alindicelui BET, crestere similara cu cea a portofoliului ZF Moderat.In aceeasi perioada, portofoliul Conservator, cu un grad mai redusde risc, a avut o crestere de 6,5%.

Portofoliile au fost create anul trecut de ZF pentru a simulatrei strategii diferite de investitii in actiuni, iar incepand deieri cele trei portofolii au o componenta noua.

Din portofoliul Conservator fac acum parte si actiunile BermasSuceava (BRM), Farmaceutica Remedia (RMAH), companii care activeazain industrii mai putin sensibile la fluctuatiile economice, alaturide fondul de investitii OTP WiseRO (WRO).

Titlurile Transelectrica (TEL) au fost transferate dinportofoliul Conservator in cel Moderat din cauza gradului ridicatde indatorare si a fluctuatiilor mari la nivelul rezultatelorfinanciare.

In componenta portofoliului Agresiv au fost introduse actiunileImotrust Arad (ARCV) care a recuperat anul trecut doar o mica partedin scaderea de 98% inregistrata in 2008.

OTP Wise intra in ZF Conservator

Profitul OTP Wise face din fondul de investitii una dintreinvestitiile putin riscante de pe Bursa, acesta fiind motivulintroducerii lui in portofoliul Conservator.

Acesta este primul fond structurat listat la Bursa de ValoriBucuresti, tranzactionat din octombrie 2009. OTP Wise are un gradde risc mai redus fata de o investitie in actiunile unei companii,investitorii avand garantia OTB Bank ca la scadenta vor primi celputin valoarea nominala a actiunilor, alaturi de eventualelecastiguri generate de un indice bursier avand in componenta actiunilistate de la New York. Fondul a pierdut anul trecut dupa listare17% pe fondul rezultatelor negative ale indicelui pe baza caruiaeste constituit fondul.

Fondul va ajuge la maturitate in mai 2012, cand investitorii vorprimi cel putin 200 lei/actiune, conform garantiei emise de OTPBank. La pretul de ieri, de 167 lei/actiune, castigul anual va fide cel putin 8,5% pe an daca titlurile sunt pastrate pana lamaturitate.

Actiunile Transelectrica vor face parte din portofoliul Moderat,fiind excluse din componenta portofoliului Conservator.

Desi are un obiect de activitate relativ stabil. Transelectricaare insa un grad ridicat de indatorare, de circa 45%, raportat laactive, iar cea mai mare parte a datoriilor sunt denominate ineuro.

Din portofoliul ZF Agresiv fac parte de ieri si actiunileImotrust Arad, companie listata pe piata RASDAQ care a inregistratdin maximul dintre 2007 pana in minimul din 2009 una din cele maisevere scaderi de pe piata locala, de 98%, dar au inceput sa isirevina in ultimul an, cu o crestere de 120%.

Portofoliile, care sunt publicate de ZF in fiecare zi in pagina4 a ziarului, au fost create in 2009 pentru a simula trei strategiide investitii in actiuni la Bursa cu grade diferite de risc, fara areprezenta insa recomandari de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO