Burse - Fonduri mutuale

Cotaţia boabelor de cacao ajunge la minimul ultimilor opt ani

Cotaţia boabelor de cacao ajunge la minimul ultimilor...

Autor: Dan Grigore Ivan

15.02.2017, 00:00 676

Cotaţia de cacao a ajuns la 1.952 dolari/tonă, minimul ultimilor opt ani, după ce de la începutul acestui an scăderea este de aproape 10%. În 2011, preţul unei tone ajunsese la 3.800 dolari pe piaţa americană. 

Aşteptarea ca nivelul producţiei să crească a pus presiune pe preţul materiei prime a ciocolatei. Condiţiile meteorologice sau nivelul tehnologiei joacă un rol important în viitoarea evoluţie a cotaţiei. Africa de Vest oferă peste două treimi din producţia mondială de cacao, în vreme ce doar Coasta de Fildeş oferă peste o treime.

Alte ţări africane importante producătoare de cacao sunt Ghana, Nigeria sau Camerun. Indonezia se plasează pe locul al doilea în topul producătorilor, în vreme ce Brazilia şi Peru sunt alţi jucători importanţi din afara continentului african. Producţia mondială de cacao este estimată de analişti la 4-5 milioane de tone.

Tehnologia şi modelul economic pe care sunt nevoite să îl adopte micile ferme fac ca randamentul acestei activităţi agricole să fie unul relativ redus. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO