Business Internaţional

Boabele de cacao s-ar putea transforma din erou al burselor în pierzător

Boabele de cacao s-ar putea transforma din erou al...

Autor: CătăIina Apostoiu

07.01.2016, 00:00 787

Materia primă cu cele mai bune performanţe anul trecut ar putea deveni cel mai mare coşmar al pieţei în acest an, scrie Bloomberg. După cea mai lungă perioadă de avans al preţurilor pentru boabele de cacao din 1989 cel puţin, fermierii se pregătesc să-şi crească oferta în sezonul 2016-2017 care începe în octombrie, generând o ofertă excedentară despre care Rabobank International spune că va fi cea mai pronunţată din ultimii şase ani.

În condiţiile încetinirii cererii, banca se aşteaptă la o scădere puternică a preţurilor în acest an pentru ingredientul folosit pentru ciocolată. Preţurile boabelor de cacao au urcat cu 60% în decurs de patru ani până la sfârşitul anului trecut, obligând producătorii de dulciuri să-şi majoreze preţurile produselor.

Preţurile boabelor de cacao au avansat cu 14% anul trecut în Londra, în timp ce aproape toate celelalte materii prime au înregistrat scăderi. Avansul preţurilor pentru cacao a fost cel mai puternic din rândul celor mai importante 24 de materii prime monitorizate de Standard & Poor’s prin intermediul indicelui GSCI Spot Index, care a înregistrat un declin de peste 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO