Burse - Fonduri mutuale

Comisionul fix de 0,95 lei pe ordin executat va lovi sau nu piaţa de retail?

Laviniu-Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor: Nu cred că schimbările sunt aşa de radicale încât să facem un haos despre asta.

Laviniu-Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor: Nu cred că schimbările sunt aşa de radicale încât să facem un haos despre asta.

Autor: Dan Grigore Ivan

14.04.2017, 00:05 1600

Decizia Bursei de Valori Bucureşti (BVB), administratorul pieţei de capital de la Bucureşti, de a introduce un tarif fix de 0,95 lei pe ordinul executat a polarizat comunitatea investitorilor şi a brokerilor români. Principala critică care i se atribuie aplicării acestei decizii se referă la riscurile de a inhiba tocmai sectorul de retail al pieţei bucureştene, nucleul strategic din ultima vreme al operatorului.

BVB a mai hotărât reducerea comisionului de tranzacţionare la cum­pă­ra­re cu 12,5%, până la 0,035%, în vreme ce în cazul vânzării, acesta ajunge la 0,095%, o scăderea de 5%. Ope­ra­torul pieţei de capital încearcă totodată să îşi suplimenteze veniturile şi din vânzarea de date. Bursa de Valori Bucureşti a stabilit că va oferi acces gratuit la două terminale, faţă de cinci în trecut, în vreme ce pentru fiecare terminal suplimentar va percepe o taxă de 50 de euro lunar.

„Nu cred că schimbările sunt aşa de radicale încât să facem un haos despre asta. Cred că important ar fi să avem o bursă mai mare şi nu să ne văităm dacă pierdem un leu sau nu pierdem un leu pe o tranzacţie. Cu toţii ne dorim dezvoltarea pieţei de capital şi acest lucru se poate face numai prin îmbună­tăţirea guvernanţei corporative. Inves­titorii nu vin din cauza unui comision mai mic sau mai mare, investitorii vin când au un mesaj de încredere din partea pieţei de capital“, spune Laviniu-Dumitru Beze, preşe­dintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO