Comisionul fix de 0,95 lei pe ordin executat va lovi sau nu piaţa de retail?

Autor: Dan Grigore Ivan 14.04.2017

Decizia Bursei de Valori Bucureşti (BVB), administratorul pieţei de capital de la Bucureşti, de a introduce un tarif fix de 0,95 lei pe ordinul executat a polarizat comunitatea investitorilor şi a brokerilor români. Principala critică care i se atribuie aplicării acestei decizii se referă la riscurile de a inhiba tocmai sectorul de retail al pieţei bucureştene, nucleul strategic din ultima vreme al operatorului.

BVB a mai hotărât reducerea comisionului de tranzacţionare la cum­pă­ra­re cu 12,5%, până la 0,035%, în vreme ce în cazul vânzării, acesta ajunge la 0,095%, o scăderea de 5%. Ope­ra­torul pieţei de capital încearcă totodată să îşi suplimenteze veniturile şi din vânzarea de date. Bursa de Valori Bucureşti a stabilit că va oferi acces gratuit la două terminale, faţă de cinci în trecut, în vreme ce pentru fiecare terminal suplimentar va percepe o taxă de 50 de euro lunar.

„Nu cred că schimbările sunt aşa de radicale încât să facem un haos despre asta. Cred că important ar fi să avem o bursă mai mare şi nu să ne văităm dacă pierdem un leu sau nu pierdem un leu pe o tranzacţie. Cu toţii ne dorim dezvoltarea pieţei de capital şi acest lucru se poate face numai prin îmbună­tăţirea guvernanţei corporative. Inves­titorii nu vin din cauza unui comision mai mic sau mai mare, investitorii vin când au un mesaj de încredere din partea pieţei de capital“, spune Laviniu-Dumitru Beze, preşe­dintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.