Burse - Fonduri mutuale

CNVM pregăteşte amenzi mai mari ca să protejeze investitorii de pe Bursă

 CNVM pregăteşte amenzi mai mari ca să protejeze investitorii de pe Bursă

Autor: Adrian Cojocar

08.12.2010, 23:55 37
Reprezentanţii arbitrului pieţei de capital, Comisia Naţionalăa Valorilor Mobiliare (CNVM), spun că instituţia pregăteştemodificări legislative în sensul creşterii valorii amenzilor carese impun în cazul abuzurilor de piaţă după ce în ultima perioadă aufost constatate neajunsuri în acest sens.
"Cea mai mare sancţiune pe care putem să o aplicăm noi, cainstituţie de reglementare, este o amendă de 5% din capitalulsocial şi sunt multe firme cu capitalul social foarte mic. Aşa amajuns să amendăm nişte firme înregistrate în paradisuri fiscale,cum ar fi Belize, care au capital social de 200 de dolari. O măsurăcare poate fi luată în vedere este să se raporteze amenzile la unprocent din cifra de afaceri. Spre exemplu, Consiliul Concurenţeipoate acorda amenzi de până la 10% din cifra de afaceri a firmei peanul precedent", spune Bogdan Chetreanu, comisar al CNVM.
El a precizat că la nivelul instituţiei de reglementare selucrează în prezent la nişte pre­ve­deri concrete în sensulmajorării cuantumului amenzilor.
Totuşi pentru punerea în aplicare a acestor prevederi estenevoie ca reprezentanţii statului să aprobe în Parlamentrespectivele modificări care se impun legii pieţei decapital.
În ultima perioadă CNVM a acordat amenzi mai mari acţionarilormajoritari care nu au respectat obligativitatea de a lansa ofertelepublice de preluare, mutând cuantumul amen­zilor spre limitelemaxime permise de lege.
Măsurile vin ca răspuns la întârzierile repetate aleacţionarilor majoritari în demararea ofertelor obligatorii şi caresunt în detrimentul celorlalţi acţionari ai companiei, afectândtotoda­tă imaginea pieţei de capital.
În prezent, pentru persoanele juridice amenzile CNVM variazăîntre 0,5% şi 5% din capitalul social vărsat, în funcţie degravitatea faptei săvârşite, şi între 500 de lei şi 50.000 de leipentru persoanele fizice.
Chetreanu mai spune că este nevoie de o colaborare mai strânsădintre CNVM şi organele de urmărire penală, existând în unelecazuri neconcordanţe între viziunea instituţiilor privind aceleaşicazuri. "Se întâmplă uneori ca procurorii să înceapă urmărireapenală şi pe parcurs vin şi ne întreabă dacă este sau nuinfracţiunea respectivă. Există în prezent deschis cazul BănciiTransilvania despre care noi credem că este vorba de un caz detranzacţionare pe bază de informaţii privilegiate, în timp ceDIICOT a început urmărirea penală pentru manipularea pieţei decapital", a precizat Chetreanu.
El spune că se simte totodată nevoia unei clarificărilegislative privind sancţiunile impuse de CNVM şi diverseleinstituţii de urmărire penală în sensul stabilirii exacte a ordiniiacestor amenzi contravenţionale.
"Mentalitatea actuală a celor de pe piaţa de capitalromânească nu este bine aşezată pe baze corecte. Corectitudinea,transparenţa şi respec­tarea cadrului legat sunt absolut necesarepentru că altfel consecinţele sunt grave. Reputaţia se pierdeîntr-o clipă pe piaţa de capital. Nu sunt adepta modificării legiila intervale scurte de timp pentru că acest lucru ar bulversainvestitorii. Cred că este nevoie însă de o perfecţionare a ceea ceavem în prezent", consideră Ga­brie­la Anghelache, preşedinteleCNVM.
Cristian Duţescu, partener al casei de avocatură Duţescu &Asociaţii, spune că legislaţia europeană, cât şi cea locală privindabuzul de piaţă nu este aplicabilă decât pieţelor reglementate şicrede că investitorii de pe piaţa RASDAQ sau cei de pe sistemelealternative (ATS) sau OTC ar trebui să beneficieze la rândul lor dereglementări similare cu cele ale pieţelor reglementate.
"Regimul abuzurilor de piaţă se aplică numai pieţelorreglementate. Potrivit directivei MIFID, piaţa RASDAQ nu este opiaţă reglementată. Eu cred că ar trebui ca legislaţia să fieextinsă şi pentru această piaţă, chiar dacă legea abuzului de piaţănu poate avea acelaşi regim. De exemplu, este greu de aplicatabuzul de piaţă pentru un instrument care se tranzacţionează o datăla trei luni şi preţul sare atunci cu 80%", spune Duţescu.
Reprezentanţii CNVM spun că până la definitivarea caracteruluipieţei RASDAQ, deşi nu se pot aplica sancţiuni penale în cazulabuzurilor de această piaţă, instituţia urmăreşte şi poatesancţiona cu amenzi diversele abuzuri prin norme proprii pe care lestabileşte, legea fiind destul de permisivă în aceastăprivinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO