CNVM pregăteşte amenzi mai mari ca să protejeze investitorii de pe Bursă

Autor: Adrian Cojocar 08.12.2010
Reprezentanţii arbitrului pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), spun că instituţia pregăteşte modificări legislative în sensul creşterii valorii amenzilor care se impun în cazul abuzurilor de piaţă după ce în ultima perioadă au fost constatate neajunsuri în acest sens.
"Cea mai mare sancţiune pe care putem să o aplicăm noi, ca instituţie de reglementare, este o amendă de 5% din capitalul social şi sunt multe firme cu capitalul social foarte mic. Aşa am ajuns să amendăm nişte firme înregistrate în paradisuri fiscale, cum ar fi Belize, care au capital social de 200 de dolari. O măsură care poate fi luată în vedere este să se raporteze amenzile la un procent din cifra de afaceri. Spre exemplu, Consiliul Concurenţei poate acorda amenzi de până la 10% din cifra de afaceri a firmei pe anul precedent", spune Bogdan Chetreanu, comisar al CNVM.
El a precizat că la nivelul instituţiei de reglementare se lucrează în prezent la nişte pre­ve­deri concrete în sensul majorării cuantumului amenzilor.
Totuşi pentru punerea în aplicare a acestor prevederi este nevoie ca reprezentanţii statului să aprobe în Parlament respectivele modificări care se impun legii pieţei de capital.
În ultima perioadă CNVM a acordat amenzi mai mari acţionarilor majoritari care nu au respectat obligativitatea de a lansa ofertele publice de preluare, mutând cuantumul amen­zilor spre limitele maxime permise de lege.
Măsurile vin ca răspuns la întârzierile repetate ale acţionarilor majoritari în demararea ofertelor obligatorii şi care sunt în detrimentul celorlalţi acţionari ai companiei, afectând totoda­tă imaginea pieţei de capital.
În prezent, pentru persoanele juridice amenzile CNVM variază între 0,5% şi 5% din capitalul social vărsat, în funcţie de gravitatea faptei săvârşite, şi între 500 de lei şi 50.000 de lei pentru persoanele fizice.
Chetreanu mai spune că este nevoie de o colaborare mai strânsă dintre CNVM şi organele de urmărire penală, existând în unele cazuri neconcordanţe între viziunea instituţiilor privind aceleaşi cazuri. "Se întâmplă uneori ca procurorii să înceapă urmărirea penală şi pe parcurs vin şi ne întreabă dacă este sau nu infracţiunea respectivă. Există în prezent deschis cazul Băncii Transilvania despre care noi credem că este vorba de un caz de tranzacţionare pe bază de informaţii privilegiate, în timp ce DIICOT a început urmărirea penală pentru manipularea pieţei de capital", a precizat Chetreanu.
El spune că se simte totodată nevoia unei clarificări legislative privind sancţiunile impuse de CNVM şi diversele instituţii de urmărire penală în sensul stabilirii exacte a ordinii acestor amenzi contravenţionale.
"Mentalitatea actuală a celor de pe piaţa de capital românească nu este bine aşezată pe baze corecte. Corectitudinea, transparenţa şi respec­tarea cadrului legat sunt absolut necesare pentru că altfel consecinţele sunt grave. Reputaţia se pierde într-o clipă pe piaţa de capital. Nu sunt adepta modificării legii la intervale scurte de timp pentru că acest lucru ar bulversa investitorii. Cred că este nevoie însă de o perfecţionare a ceea ce avem în prezent", consideră Ga­brie­la Anghelache, preşedintele CNVM.
Cristian Duţescu, partener al casei de avocatură Duţescu & Asociaţii, spune că legislaţia europeană, cât şi cea locală privind abuzul de piaţă nu este aplicabilă decât pieţelor reglementate şi crede că investitorii de pe piaţa RASDAQ sau cei de pe sistemele alternative (ATS) sau OTC ar trebui să beneficieze la rândul lor de reglementări similare cu cele ale pieţelor reglementate.
"Regimul abuzurilor de piaţă se aplică numai pieţelor reglementate. Potrivit directivei MIFID, piaţa RASDAQ nu este o piaţă reglementată. Eu cred că ar trebui ca legislaţia să fie extinsă şi pentru această piaţă, chiar dacă legea abuzului de piaţă nu poate avea acelaşi regim. De exemplu, este greu de aplicat abuzul de piaţă pentru un instrument care se tranzacţionează o dată la trei luni şi preţul sare atunci cu 80%", spune Duţescu.
Reprezentanţii CNVM spun că până la definitivarea caracterului pieţei RASDAQ, deşi nu se pot aplica sancţiuni penale în cazul abuzurilor de această piaţă, instituţia urmăreşte şi poate sancţiona cu amenzi diversele abuzuri prin norme proprii pe care le stabileşte, legea fiind destul de permisivă în această privinţă.