Burse - Fonduri mutuale

CNVM a decis: Conturi globale extinse doar pentru Petrom din 20 iulie

 CNVM a decis: Conturi globale extinse doar pentru Petrom din 20 iulie

Autor: Roxana Daniela Pricop

14.07.2011, 16:28 555

Comisia Naţională a ValorilorMobiliare (CNVM) a hotărât, în cursul zilei de astăzi, extindereasistemului de conturi globale şi a mecanismului fără prevalidare ainstrumentelor financiare pentru acţiunile emise de compania OMVPetrom începând cu data de 20 iulie 2011, potrivit unui comunicatoficial emis de instituţie.

Totodată, CNVM a invitat membriiConsiliilor de Adminsitraţie ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB),Depozitarul Central, precum şi reprezentanţii AsociaţieiBrokerilor, la o întâlnire în cursul săptămânii viitoare, în cadrulcăreia se vor discuta aspectele tehnice privind punerea în aplicarea solicitării BVB privind extinderea sistemului de conturi globaleşi a mecanismului fără prevalidare a instrumentelor financiare încazul tuturor instrumentelor financiare admise la tranzacţionare pepiaţa reglementată la vedere.

Cu excepţia Fondului Proprietatea(FP), primul emitent românesc ce se tranzacţionează prin conturiglobale, restul de peste 70 de companii româneşti listate laBucureşti sunt accesibile investitorilor locali şi străini doarprin conturi individuale de tranzacţionare, sistem care obligăintermediarul să deschidă un cont pentru fiecare client interesatsă cumpere acţiuni. Tranzacţionarea prin conturile globalepresupune ca o firmă de brokeraj să lucreze printr-un singur contglobal, prin care va realiza toate tranzacţiile în numeleclienţilor, fapt ce necesită sisteme informatice şi infrastructurăperformante.

Miza extinderii conturilor globaleeste strâns legată de oferta secundară de acţiuni prin care statulvinde circa 10% din compania petrolieră OMV Petrom, listată la BVBsub simbolul SNP, şi care a început luni. Oferta Petrom se încheiepe 22 iulie. Pentru bursa de la Bucureşti extinderea conturilorglobale la emitenţi precum Petrom echivalează cu o poartă deschisăfondurilor străine de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO