CNVM a decis: Conturi globale extinse doar pentru Petrom din 20 iulie

Autor: Roxana Daniela Pricop 14.07.2011

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a hotărât, în cursul zilei de astăzi, extinderea sistemului de conturi globale şi a mecanismului fără prevalidare a instrumentelor financiare pentru acţiunile emise de compania OMV Petrom începând cu data de 20 iulie 2011, potrivit unui comunicat oficial emis de instituţie.

Totodată, CNVM a invitat membrii Consiliilor de Adminsitraţie ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Depozitarul Central, precum şi reprezentanţii Asociaţiei Brokerilor, la o întâlnire în cursul săptămânii viitoare, în cadrul căreia se vor discuta aspectele tehnice privind punerea în aplicare a solicitării BVB privind extinderea sistemului de conturi globale şi a mecanismului fără prevalidare a instrumentelor financiare în cazul tuturor instrumentelor financiare admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedere.

Cu excepţia Fondului Proprietatea (FP), primul emitent românesc ce se tranzacţionează prin conturi globale, restul de peste 70 de companii româneşti listate la Bucureşti sunt accesibile investitorilor locali şi străini doar prin conturi individuale de tranzacţionare, sistem care obligă intermediarul să deschidă un cont pentru fiecare client interesat să cumpere acţiuni. Tranzacţionarea prin conturile globale presupune ca o firmă de brokeraj să lucreze printr-un singur cont global, prin care va realiza toate tranzacţiile în numele clienţilor, fapt ce necesită sisteme informatice şi infrastructură performante.

Miza extinderii conturilor globale este strâns legată de oferta secundară de acţiuni prin care statul vinde circa 10% din compania petrolieră OMV Petrom, listată la BVB sub simbolul SNP, şi care a început luni. Oferta Petrom se încheie pe 22 iulie. Pentru bursa de la Bucureşti extinderea conturilor globale la emitenţi precum Petrom echivalează cu o poartă deschisă fondurilor străine de investiţii.