Burse - Fonduri mutuale

Câştiguri peste inflaţia ultimelor 12 luni pentru fondurile de pensii private Pilon II. Listarea Hidroelectrica şi încetinirea ritmului de creştere al inflaţiei sunt factorii principali

Câştiguri peste inflaţia ultimelor 12 luni pentru...

Autor: Liviu Popescu

21.07.2023, 00:07 863

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, care prin intermediul administratorilor acestora investesc economiile de bătrânţele a 8 milioane de salariaţi români, înregistrează un randament mediu ponderat de 12,24% în iunie 2023 faţă de iunie 2022, peste inflaţia de 10,3% în acest interval de timp, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.

Comparativ cu 30 decembrie 2022, cele şapte fonduri de pensii Pilon II au un randament mediu ponderat de 7,7% într-unul din cele mai bune semestre ale unui an din ultima perioadă. În iunie, potrivit Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), activele fondurilor au depăşit 110 mld. lei.

„Este o evoluţie care, într-o perioadă relativ scurtă, anulează cu supramăsura scăderile din 2022. Este o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrată atât pe piaţa titlurilor de stat româneşti cât şi pe cea a burselor locale şi internationale. Mă aştept ca iulie să împingă performanţa pozitivă a fondurilor de pensii private şi mai departe, în urma efectului de angrenare furnizat de listarea Hidrolectrica, care nu ar fi fost posibilă fără prezenţa semnificativă a fondurile de pensii private din România”, spune Radu Crăciun, preşedinte APAPR şi director general BCR Pensii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO