Câştiguri peste inflaţia ultimelor 12 luni pentru fondurile de pensii private Pilon II. Listarea Hidroelectrica şi încetinirea ritmului de creştere al inflaţiei sunt factorii principali

Autor: Liviu Popescu 21.07.2023

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, care prin intermediul administratorilor acestora investesc economiile de bătrânţele a 8 milioane de salariaţi români, înregistrează un randament mediu ponderat de 12,24% în iunie 2023 faţă de iunie 2022, peste inflaţia de 10,3% în acest interval de timp, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.

Comparativ cu 30 decembrie 2022, cele şapte fonduri de pensii Pilon II au un randament mediu ponderat de 7,7% într-unul din cele mai bune semestre ale unui an din ultima perioadă. În iunie, potrivit Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), activele fondurilor au depăşit 110 mld. lei.

„Este o evoluţie care, într-o perioadă relativ scurtă, anulează cu supramăsura scăderile din 2022. Este o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrată atât pe piaţa titlurilor de stat româneşti cât şi pe cea a burselor locale şi internationale. Mă aştept ca iulie să împingă performanţa pozitivă a fondurilor de pensii private şi mai departe, în urma efectului de angrenare furnizat de listarea Hidrolectrica, care nu ar fi fost posibilă fără prezenţa semnificativă a fondurile de pensii private din România”, spune Radu Crăciun, preşedinte APAPR şi director general BCR Pensii.