Burse - Fonduri mutuale

Bursa s-a pus pe recuperat, asteptand o rezolvare rapida a crizei politice

Bursa s-a pus pe recuperat, asteptand o rezolvare rapida a crizei politice
14.10.2009, 23:25 25

Bursa de Valori a inregistrat ieri cea mai buna sedinta detranzactionare din ultima perioada, in conditiile in careprincipalii indici de la Bucuresti au inregistrat aprecieri depeste 4%.

Indicelecelor mai lichide zece companii din piata, BET, a crescut insedinta de ieri cu 4,7%, in vreme ce indicele general al pietei,BET-C, s-a apreciat cu 4,3%. Societatile de investitii financiareau urmat la randul lor trendul pietei, indicele de ansamblu alacestora, BET-FI, crescand cu 4%.

Ultima data cand toti indicii din piata au inregistrat cresteride peste 3% a fost in urma cu aproape doua luni, la inceputul luniiseptembrie.

"Caderea Guvernului a fost creditata cu efecte negative inainteca acest lucru sa se intample, ceea ce a dus la decorelarea Burseide pietele externe, care au atins noi maxime. Practic, situatia demarti nu a surprins pe nimeni. De asemenea, cred ca a contat siceea ce s-a intamplat dupa caderea Guvernului si anume faptul caopozitia a nominalizat un singur candidat pentru functia deprim-ministru. In aceste conditii, criza politica se poate finalizamai repede decat se credea", spune Alin Brendea, directorul deoperatiuni de la Prime Transaction.

Acesta spune ca investitorii care au vandut pana acum siasteptau sa intre in piata la preturi mai mici au intrat lacumparare ieri, fiind impulsionati si de evolutia favorabila apietelor internationale.

Lichiditatea din piata a depasit nivelurile consemnate inprimele doua sedinte ale saptamanii, valoarea totala atranzactiilor cu actiuni de la BVB ridicandu-se ieri la 26,1 mil.lei (6,1 mil. euro). Pe piata RASDAQ tranzactiile au insumat circa1,7 mil. lei (0,4 mil. euro), in vreme ce instrumentele financiarecu venit fix, respectiv titlurile de stat, au atras ieri investitiiin valoare de 5,7 mil. lei (1,3 mil. euro). SIF Oltenia (SIF5) si-amentinut si ieri statutul de cea mai lichida companie de la Bursa,actiunile companiei inregistrand un rulaj de 4,4 mil. lei (1 mil.euro). Pe locul al doilea in topul rulajelor s-a plasat din nou SIFMoldova (SIF2), cu o lichiditate de 3,9 mil. lei (0,9 mil. euro),in vreme ce actiunile Banca Transilvania (TLV) au consemnattranzactii totale in valoare de 2,7 mil. lei (0,6 mil. euro).

Cel mai important avans din sedinta de tranzactionare de ieri afost consemnat de actiunile combinatului chimic Azomures (AZO),acestea avansand cu 16,7% dupa ce operatorul de piata a ridicatlimita de variatie la 25%. Inainte de titlurile producatorului deingrasaminte chimice, doar actiunile Impact Bucuresti (IMP) au maireusit sa determineridicarea limitei de variatie.

Cresterile de la Bucuresti de ieri au fost impulsionate si deaprecierile importante cunoscute de pietele financiareinternationale. In Austria, indicele ATX se aprecia inainte deinchiderea sedintei cu 1,5%, indicele francez CAC-40 crestea cu1,9%, in vreme ce indicele german DAX sarea cu 2,3%. In MareaBritanie, indicele FTSE 100 se aprecia cu 1,8%, in vreme ceindicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a deschis sedinta detranzactionare de ieri in crestere cu 1%.

De urmarit astazi

  • Discursul pe care presedintele Bancii Centrale EuropeneJean-Claude Trichet il va sustine in Frankfurt pe temainvatamintelor crizei financiare.
  • Evolutia pietei din SUA, dupa ce JP Morgan a anuntat un profitde sapte ori mai mare pentru al treilea trimestru, pesteasteptarile analistilor.
  • Evolutia actiunilor combinatului chimic Azomures, dupa ceacestea au sarit in sedinta de ieri cu 16,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO