Bursa s-a pus pe recuperat, asteptand o rezolvare rapida a crizei politice

Autor: Rares Jitianu 14.10.2009

Bursa de Valori a inregistrat ieri cea mai buna sedinta de tranzactionare din ultima perioada, in conditiile in care principalii indici de la Bucuresti au inregistrat aprecieri de peste 4%.

Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a crescut in sedinta de ieri cu 4,7%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat cu 4,3%. Societatile de investitii financiare au urmat la randul lor trendul pietei, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu 4%.

Ultima data cand toti indicii din piata au inregistrat cresteri de peste 3% a fost in urma cu aproape doua luni, la inceputul lunii septembrie.

"Caderea Guvernului a fost creditata cu efecte negative inainte ca acest lucru sa se intample, ceea ce a dus la decorelarea Bursei de pietele externe, care au atins noi maxime. Practic, situatia de marti nu a surprins pe nimeni. De asemenea, cred ca a contat si ceea ce s-a intamplat dupa caderea Guvernului si anume faptul ca opozitia a nominalizat un singur candidat pentru functia de prim-ministru. In aceste conditii, criza politica se poate finaliza mai repede decat se credea", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.

Acesta spune ca investitorii care au vandut pana acum si asteptau sa intre in piata la preturi mai mici au intrat la cumparare ieri, fiind impulsionati si de evolutia favorabila a pietelor internationale.

Lichiditatea din piata a depasit nivelurile consemnate in primele doua sedinte ale saptamanii, valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni de la BVB ridicandu-se ieri la 26,1 mil. lei (6,1 mil. euro). Pe piata RASDAQ tranzactiile au insumat circa 1,7 mil. lei (0,4 mil. euro), in vreme ce instrumentele financiare cu venit fix, respectiv titlurile de stat, au atras ieri investitii in valoare de 5,7 mil. lei (1,3 mil. euro). SIF Oltenia (SIF5) si-a mentinut si ieri statutul de cea mai lichida companie de la Bursa, actiunile companiei inregistrand un rulaj de 4,4 mil. lei (1 mil. euro). Pe locul al doilea in topul rulajelor s-a plasat din nou SIF Moldova (SIF2), cu o lichiditate de 3,9 mil. lei (0,9 mil. euro), in vreme ce actiunile Banca Transilvania (TLV) au consemnat tranzactii totale in valoare de 2,7 mil. lei (0,6 mil. euro).

Cel mai important avans din sedinta de tranzactionare de ieri a fost consemnat de actiunile combinatului chimic Azomures (AZO), acestea avansand cu 16,7% dupa ce operatorul de piata a ridicat limita de variatie la 25%. Inainte de titlurile producatorului de ingrasaminte chimice, doar actiunile Impact Bucuresti (IMP) au mai reusit sa determine ridicarea limitei de variatie.

Cresterile de la Bucuresti de ieri au fost impulsionate si de aprecierile importante cunoscute de pietele financiare internationale. In Austria, indicele ATX se aprecia inainte de inchiderea sedintei cu 1,5%, indicele francez CAC-40 crestea cu 1,9%, in vreme ce indicele german DAX sarea cu 2,3%. In Marea Britanie, indicele FTSE 100 se aprecia cu 1,8%, in vreme ce indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a deschis sedinta de tranzactionare de ieri in crestere cu 1%.

De urmarit astazi