Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti începe ziua în creştere, împinsă de tranzacţiile cu SIF-uri, după promulgarea legii privind creşterea pragului

Bursa de la Bucureşti începe ziua în creştere, împinsă de tranzacţiile cu SIF-uri, după promulgarea legii privind creşterea pragului

Autor: Stefan Musgociu

06.01.2012, 11:10 384

Bursa a crescut cu 0,61% la deschiderea şedinţei de vineri, într-o piaţă în care acţiunile celor cinci SIF-uri au avansat cu până la 2,76%, recuperând o parte din corecţiile de joi, dar brokerii cred că promulgarea legii pentru creşterea pragului de deţinere la SIF-uri a avut o influenţă redusă.

După primele 20 de minute, titlurile SIF Transilvania (SIF3) înregistrau o creştere mai lentă comparativ cu celelalţi emitenţi de pe acest segment de piaţă, cu 1,51%, în timp ce acţiunile SIF Oltenia consemnau cea mai accelerată ascensiune, de 2,76%.
Totuşi, rulajele acţiunilor SIF-urilor au fost reduse, cu valori între 1.100 de lei şi 89.000 de lei, ceea ce i-a determinat pe brokeri să creadă că promulgarea legii prin care se majorează pragul de deţinere de la 1% la 5% din titlurile societăţilor de investiţii financiare a avut o influenţă redusă asupra investitorilor.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretul privind promulgarea legii prvind creşterea pragului de deţinere la SIF-uri. Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

După publicarea legii în Monitorul Oficial, în termen de 60 de zile SIF-urile trebuie să convoace AGA pentru modificarea actelor constitutive pentru actualizarea noului prag, iar dacă acestea nu se vor întruni după trecerea celor 60 de zile statutele se vor considera modificate de drept, cu noua limită de deţinere. Condiţiile sunt prezentate în raportul Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Creşterile SIF-urilor din debutul şedinţei de vineri vin şi după corecţiile de 1,38% - 2,78% înregistrate joi de aceste titluri.
Evoluţia titlurilor SIF a contribuit vizibil la creşterea indicelui BET-FI, acesta avansând în primele minute cu 1,74%. Indicele include şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat cu 0,47%.

La ora 10:20, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,34%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,19% peste închiderea de joi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO