Burse - Fonduri mutuale

Bursa a închis cea mai agitată lună de pe pieţele financiare cu un minus de 3%

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

03.11.2014, 00:04 412

Bursa a scăzut cu 3,14% în octombrie, printre cele mai agitate luni din ultimii ani, acţiunile com­pa­niilor energetice fiind cele mai afectate de corecţii, în timp ce unele acţiuni financiare au supraperformat.

Luna octombrie a evoluat sub semnul a trei mari evenimente pe pieţele financiare ale lumii: încheierea relaxării monetare de către banca centrală a SUA, începerea unui program similar de către Banca Centrală Europeană şi rezultatele testelor de stres pentru băncile din zona euro. Bursele lumii au fost extrem de volatile în octombrie, cu scăderi brutale de până la 10% pe bursele din Germania şi SUA în prima jumătate, care au fost însă recuperate până la finalul lunii. Astfel, bursa americană a închis luna octombrie pe plus (indicele S&P 500 a crescut cu peste 1,1% în şedinţa de vineri şi a revenit la pragul de 2.000 de puncte). Bursa germană are însă un minus de 1% în octombrie, după ce a scăzut cu 9,5% în prima parte a lunii.

Bursa de la Bucureşti s-a aliniat turbulenţelor de pe pieţele financiare cu un decalaj de câteva zile, mulţi dintre investitorii locali alegând să rămână în expectativă până la conturarea unei direcţii clare. Astfel rulajele cu acţiuni au scăzut cu 30% până la o medie zilnică de circa 7 milioane de euro.

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, s-a depreciat cu 3,14% în octombrie, însă îşi menţine un avans de 8,33% faţă de începutul anului. Din rândul acţiunilor lichide, acţiunile Electrica (EL) cu un minus de 7%, Petrom (SNP) cu un minus de 6,8% şi cele ale Nuclearelectrica (SNN) cu un minus de 5,5% au raportat printre cele mai mari scăderi. Acţiunile Electrica s-au corectat în octombrie după un miniraliu în septembrie pe fondul speculaţiilor privind o posibilă preluare a diviziilor Enel, în timp ce titlurile Petrom au fost influenţate de scăderea preţului barilului de petrol şi de schimbările din managementul grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al companiei. Romgaz s-a ieftinit cu 4,7% în octombrie. Acţiunile Transgaz şi cele ale Transelectrica au rezistat turbulenţelor, închizând luna în stagnare. Din rândul acţiunilor financiare, acţiunile SIF Mol­­dova au avut cea mai bună performanţă, cu o creş­tere de 13%, urmate de acţiunile Erste Bank Group, acţionarul majoritar al BCR, cu un avans de 12%. Banca Transilvania a avansat cu 3,6% în octombrie, în timp ce acţiunile BRD şi cele ale Băn­cii Comerciale Carpatica s-au corectat cu minus 7% în octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO