Burse - Fonduri mutuale

Statul caută investitori pentru două proiecte-gigant de energie în valoare de 7,5 miliarde de euro

Prin construirea reactoarelor 3 şi 4 capacitatea de producţie a Nuclearelectrica s-ar dubla. În prezent, Nuclearelectrica asigură 20% din necesarul de energie la nivel naţional

Prin construirea reactoarelor 3 şi 4 capacitatea de producţie a Nuclearelectrica s-ar dubla. În prezent, Nuclearelectrica asigură 20% din necesarul de energie la nivel naţional

Autor: Roxana Pricop

28.08.2014, 00:08 1153

Statul este în plin proces de selecţie a investitorilor alături de care să construiască reactoarele nucleare 3 şi 4 la centrala din Cernavodă, proiect în valoare de 6,5 miliarde de euro, şi hidrocentrala de un miliard de euro de la Tarniţa-Lăpuşteşti.

Nuclearelectrica ( simbol bursier SNN), companie con­trolată de stat în proporţie de 81% din capital, a deschis ieri, 27 august, procedura competitivă de selectare a investitorilor pentru con­struirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala din Cernavodă.

Investitorii de la bursă au reac­ţionat pozitiv la anunţul făcut de companie, acţiunile Nuclearelectrica înregistrând o creştere de 1,2%, până la un preţ de 7,65 lei/titlu, pe o piaţă în scădere.

Două companii, Candu Energy din Canada, subsidiară a grupului SNC-Lavalin Group, şi General Nuclear Power Corporation din China, s-au arătat interesate de acest proiect, semnând în luna iulie un acord pentru a construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit presei canadiene. În afară de acestea, în iunie, Banca de Industrie şi Comerţ a Chinei ar fi fost interesată să finanţeze proiectul.

Statul român ar urma să cedeze investitorului privat 51% din proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4. Statul va păstra, alături de Nuclear­elec­trica, cel puţin 30% din acţiuni, potrivit stra­tegiei aprobate de acţionarii Nuclear­electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO