Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Vanzarile de pe Bursa sunt compensate de interes la cumparare

Brokerii: Vanzarile de pe Bursa sunt compensate de interes la cumparare
13.04.2010, 23:05 18

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri tot in scadere,cea mai mare corectie fiind inregistrata de sectorul energetic,redat de indicele BET-NG, care a coborat cu aproape 1,4% fata decotatia de luni. Indicii BET si BET-FI au inregistrat o corectie de1% fiecare, coborand astfel sub pragul de 6.000 de puncte sirespecitv 32.500 de puncte. Brokerii apreciaza ca Bursa va continuaaceeasi evolutie monotona la nivel de volatilitate, insa rulajelevor continua sa scada, pe masura ce unele societati vor fi sistatede la tranzactionare pentru desfasurarea AGA.

"MonotoniaBursei este data de rulajele in scadere din piata si cred caacestea vor continua sa scada pe masura ce tot mai multe societativor fi sistate pentru desfasurarea AGA. In orice caz, corectiiledin sedintele anterioare sunt mai degraba contractii ale pietei dela niveluri de rezistenta, in conditiile in care sunt titluri carese tranzactioneaza la maximul ultimelor 18 sau chiar 19 luni", adeclarat Liviu Avram, directorul de tranzactionare al PiraeusBank.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri pe piata principalade actiuni s-a ridicat la aproximativ 5,5 milioane de euro, iarrulajul total s-a cifrat la 8,3 milioane de euro, diferenta fiinddata de transferurile pe piata de obligatiuni.

Cel mai mare rulaj din piata l-au inregistrat titlurile BanciiTransilvania (TLV), de 2,9 mil. lei. Actiunile bancare au inchisinsa in stationare, la pretul de 2,3 lei/unitate. Titlurile BRD auinchis in scadere insa, cu o corectie de aproape 0,7% fata dereferinta.

"Este greu de spus ce se va intampla dupa aceasta asezare apreturilor. Daca o sa vedem o reluare a cresterilor sau oaccelerare a corectiilor. Deocamdata corectiile din piata nu suntingrijoratoare pentru ca vanzarile sunt compensate de existentainteresului la cumparare", a adaugat Avram.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIFBanat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare corectie, de peste1,8%, coborand astfel la pretul de 1,62 lei/unitate. Cel mai marerulaj a fost inregistrat de actiunile SIF Oltenia (SIF5), de peste2,5 mil. lei, care insa au inchis in stationare, la pretul de 1,93lei/titlu.

Titlurile Broker Cluj (BRK) au accelerat scaderea in sedinta deieri, inregistrand o corectie de peste 3% fata de referinta.

Scaderea din sectorul energetic s-a datorat in principalcorectiilor titlurilor Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP), care aupierdut 1,2% si respectiv 2,5% fata de referinta. Corectiaindicelui de profil a fost sustinuta insa de cresterea titlurilorTranselectrica (TEL), care au urcat cu aproape 1,5%, pana la pretulde 21 lei/actiune.

"Ma astept la o revigorare a volumelor de tranzactionare dinmai. Pana atunci nu cred ca vom asista la o schimbare a starii preacurand. Cel mai probabil, directia Bursei in urmatoarea perioada vafi data de evolutiile externe", a incheiat Avram.

Pe extern, pietele europene evoluau ieri pe scadere, indicelepan-european Euro Stoxx 50 coborand cu aproape 0,1% fata dereferinta.

Si piata americana deschidea in scadere sedinta de ieri,indicele Dow Jones inregistrand o corectie de aproape 0,2%.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor energetice Transgaz (TGN) si Petrom (SNP),care continua sa inregistreze pierderi insemnate.
  • Evolutia actiunilor Broker Cluj (BRK), care inregistreazapierderi, dupa cresterile puternice din martie.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care revin peminus, cu corectii din ce in ce mai mari, pe rulaje in scadereinsa.
  • Evolutia titlurilor Cemacon Zalau (CEON), care s-au oprit dincrestere si inregistreaza o scadere a rulajelor.
  • Evolutia actiunilor Energopetrol (ENP) si Siretul Pascani(SRT), care ieri au inregistrat cresterea maxima de 15%.
  • Evolutia titlurilor Uztel Ploiesti (UZT), care au inregistatcea mai mare corectie din piata in sedinta de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO