Brokerii: Vanzarile de pe Bursa sunt compensate de interes la cumparare

Autor: Vlad Anastasiu 13.04.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri tot in scadere, cea mai mare corectie fiind inregistrata de sectorul energetic, redat de indicele BET-NG, care a coborat cu aproape 1,4% fata de cotatia de luni. Indicii BET si BET-FI au inregistrat o corectie de 1% fiecare, coborand astfel sub pragul de 6.000 de puncte si respecitv 32.500 de puncte. Brokerii apreciaza ca Bursa va continua aceeasi evolutie monotona la nivel de volatilitate, insa rulajele vor continua sa scada, pe masura ce unele societati vor fi sistate de la tranzactionare pentru desfasurarea AGA.

"Monotonia Bursei este data de rulajele in scadere din piata si cred ca acestea vor continua sa scada pe masura ce tot mai multe societati vor fi sistate pentru desfasurarea AGA. In orice caz, corectiile din sedintele anterioare sunt mai degraba contractii ale pietei de la niveluri de rezistenta, in conditiile in care sunt titluri care se tranzactioneaza la maximul ultimelor 18 sau chiar 19 luni", a declarat Liviu Avram, directorul de tranzactionare al Piraeus Bank.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri pe piata principala de actiuni s-a ridicat la aproximativ 5,5 milioane de euro, iar rulajul total s-a cifrat la 8,3 milioane de euro, diferenta fiind data de transferurile pe piata de obligatiuni.

Cel mai mare rulaj din piata l-au inregistrat titlurile Bancii Transilvania (TLV), de 2,9 mil. lei. Actiunile bancare au inchis insa in stationare, la pretul de 2,3 lei/unitate. Titlurile BRD au inchis in scadere insa, cu o corectie de aproape 0,7% fata de referinta.

"Este greu de spus ce se va intampla dupa aceasta asezare a preturilor. Daca o sa vedem o reluare a cresterilor sau o accelerare a corectiilor. Deocamdata corectiile din piata nu sunt ingrijoratoare pentru ca vanzarile sunt compensate de existenta interesului la cumparare", a adaugat Avram.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare corectie, de peste 1,8%, coborand astfel la pretul de 1,62 lei/unitate. Cel mai mare rulaj a fost inregistrat de actiunile SIF Oltenia (SIF5), de peste 2,5 mil. lei, care insa au inchis in stationare, la pretul de 1,93 lei/titlu.

Titlurile Broker Cluj (BRK) au accelerat scaderea in sedinta de ieri, inregistrand o corectie de peste 3% fata de referinta.

Scaderea din sectorul energetic s-a datorat in principal corectiilor titlurilor Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP), care au pierdut 1,2% si respectiv 2,5% fata de referinta. Corectia indicelui de profil a fost sustinuta insa de cresterea titlurilor Transelectrica (TEL), care au urcat cu aproape 1,5%, pana la pretul de 21 lei/actiune.

"Ma astept la o revigorare a volumelor de tranzactionare din mai. Pana atunci nu cred ca vom asista la o schimbare a starii prea curand. Cel mai probabil, directia Bursei in urmatoarea perioada va fi data de evolutiile externe", a incheiat Avram.

Pe extern, pietele europene evoluau ieri pe scadere, indicele pan-european Euro Stoxx 50 coborand cu aproape 0,1% fata de referinta.

Si piata americana deschidea in scadere sedinta de ieri, indicele Dow Jones inregistrand o corectie de aproape 0,2%.

De urmarit astazi