Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că există semnale privind o creştere „impulsivă“ a Bursei

Brokerii spun că există semnale privind o creştere „impulsivă“ a Bursei

Autor: Stefan Musgociu

10.03.2011, 23:49 36

Cei maimulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare în prima parte aşedinţei, în condiţiile în care pieţele vest-europene auînregistrat corecţii de până la 1% după ce Moody's a retrogradatjoi ratingul de credit al Spaniei cu o treaptă, de la "Aa1" la"Aa2", cu perspectivă nega­tivă. Spre finalul şedinţei, titlurileSIF-urilor au trecut pe scădere.

Ştefan Petică, brokerla Tradeville, spune că perioada de consolidare din ultimele nouăluni, timp în care cotaţiile s-au mişcat într-un interval îngust,poate fi considerată precursorul unei "ex­plozii" a preţurilor,odată cu creşterea vo­latilităţii. Intervalul de timp care a trecutde la maximele din mai 2010 până joi este caracteristic perioadelorde acumulare, potrivit brokerului.

"Infirmareaestimărilor pozitive privind revenirea pe creştere a eco­no­mieilocale încă din 2010 a contribuit la scăderea încrederiiinvestitorilor şi a influenţat în mod direct evoluţia burseilocale. Putem spune că preţul minim al acţiunilor SIF din ultimelenouă luni reflectă mediul economic instabil. În acest fel, chiardacă prognoza pozitivă privind revenirea economiei pe creştere în2011 va fi infirmată, este greu de crezut că SIF-urile pot atingenoi minime", a declarat Petică.

Totodată, el crede cădecorelarea de joi a bursei locale de pieţele externe poate fiinterpretată ca un semn că urmează o creştere impulsivă apreţurilor, iar nivelurile de rezistenţă depăşite miercuri s-autransformat în niveluri de suport.

La finalul şedinţei,indicele BET-FI era în scădere cu 0,45%, corecţia fiind temperatădoar de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au crescut uşor.Primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate, analizate deindicele BET, au încheiat ziua la preţuri în creştere pe medie cu0,76%.

Petică crede cărandamentele dividendelor propuse de trei dintre cele cinci SIF-urioferă investitorilor un motiv în plus să cumpere aceste acţiuni,chiar în cazul unor corecţii.

"Aceste riscuri suntatenuate de apropierea cotaţiilor actuale de nivelurile minime dinultimele luni, iar raportul risc/recompensă este favorabilinvestitorului long. De asemenea, la cotaţiile actuale dividendeleoferite de SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Muntenia oferă unrandament de peste 5%. Încasarea acestora ar compensa eventualescăderi, în cazul în care ipoteza nu este confirmată. Cred căSIF-urile au potenţial de creştere în următoarele trei luni, avândîn vedere semnalele de analiză tehnică şi diferenţa dintre preţuldin piaţă şi valoarea activului unitar net", a mai spusbrokerul.

Acţiunile FonduluiProprietatea (FP) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost cele mailichide din piaţă, cu operaţiuni de 7,3 milioane lei şi, respectiv,6,3 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului titlurilor SIFBanat-Crişana a fost asigurat de un deal cu 0,87% din acţiunilesocietăţii pentru 5,5 milioane lei. Cel mai recent transfer cutitlurile FP a fost efectuat la 0,6 lei, preţ similar cu ultimacotaţie de miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO