Brokerii spun că există semnale privind o creştere „impulsivă“ a Bursei

Autor: Stefan Musgociu 10.03.2011

Bursa a crescut joi cu 1,08%, susţinută de ac­ţiunile OMV Petrom (SNP), Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), desprinzându-se de linia descendentă a pieţelor vest-europene.



Cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare în prima parte a şedinţei, în condiţiile în care pieţele vest-europene au înregistrat corecţii de până la 1% după ce Moody's a retrogradat joi ratingul de credit al Spaniei cu o treaptă, de la "Aa1" la "Aa2", cu perspectivă nega­tivă. Spre finalul şedinţei, titlurile SIF-urilor au trecut pe scădere.

Ştefan Petică, broker la Tradeville, spune că perioada de consolidare din ultimele nouă luni, timp în care cotaţiile s-au mişcat într-un interval îngust, poate fi considerată precursorul unei "ex­plozii" a preţurilor, odată cu creşterea vo­latilităţii. Intervalul de timp care a trecut de la maximele din mai 2010 până joi este caracteristic perioadelor de acumulare, potrivit brokerului.

"Infirmarea estimărilor pozitive privind revenirea pe creştere a eco­no­miei locale încă din 2010 a contribuit la scăderea încrederii investitorilor şi a influenţat în mod direct evoluţia bursei locale. Putem spune că preţul minim al acţiunilor SIF din ultimele nouă luni reflectă mediul economic instabil. În acest fel, chiar dacă prognoza pozitivă privind revenirea economiei pe creştere în 2011 va fi infirmată, este greu de crezut că SIF-urile pot atinge noi minime", a declarat Petică.

Totodată, el crede că decorelarea de joi a bursei locale de pieţele externe poate fi interpretată ca un semn că urmează o creştere impulsivă a preţurilor, iar nivelurile de rezistenţă depăşite miercuri s-au transformat în niveluri de suport.

La finalul şedinţei, indicele BET-FI era în scădere cu 0,45%, corecţia fiind temperată doar de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au crescut uşor. Primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate, analizate de indicele BET, au încheiat ziua la preţuri în creştere pe medie cu 0,76%.

Petică crede că randamentele dividendelor propuse de trei dintre cele cinci SIF-uri oferă investitorilor un motiv în plus să cumpere aceste acţiuni, chiar în cazul unor corecţii.

"Aceste riscuri sunt atenuate de apropierea cotaţiilor actuale de nivelurile minime din ultimele luni, iar raportul risc/recompensă este favorabil investitorului long. De asemenea, la cotaţiile actuale dividendele oferite de SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Muntenia oferă un randament de peste 5%. Încasarea acestora ar compensa eventuale scăderi, în cazul în care ipoteza nu este confirmată. Cred că SIF-urile au potenţial de creştere în următoarele trei luni, având în vedere semnalele de analiză tehnică şi diferenţa dintre preţul din piaţă şi valoarea activului unitar net", a mai spus brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 7,3 milioane lei şi, respectiv, 6,3 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului titlurilor SIF Banat-Crişana a fost asigurat de un deal cu 0,87% din acţiunile societăţii pentru 5,5 milioane lei. Cel mai recent transfer cu titlurile FP a fost efectuat la 0,6 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de miercuri.