Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Daca BET-FI coboara sub 20.000 de puncte, mai scade cu 25%

Brokerii: Daca BET-FI coboara sub 20.000 de puncte, mai scade cu 25%
31.05.2010, 23:37 29

Bursa locala a inchis prima sedinta din aceasta saptamana inscadere, cea mai mare corectie din piata fiind consemnata deindicele energetic BET-NG, care a coborat cu putin peste 0,9% fatade referinta.

In top, a urmat scaderea BET, de 0,8% si corectia BET-FI, de0,3%, care a rezistat peste pragul suport de 20.000 de puncte.Brokerii apreciaza ca atat BET, cat si BET-FI evolueaza sub mediamobila de 200 de zile, ceea ce incadreaza indicii pe trend descendent, iar o coborare aindicelui societatilor financiare sub pragul de 20.000 de puncte arputea determina o scadere de inca 25%.

"Pragul de 20.000 este unul foarte important pentru BET-FI. AtatBET, cat si indicele societatilor financiare evolueaza sub mediamobila la 200 de zile, ceea ce incadreaza indicii pe trenddescendent. Daca indicele coboara sub acest prag, urmatorul suportse situeaza undeva la 15.000 de puncte", a explicat Ovidiu Serdean,broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Corectia pe BET de ieri a fost data in principal de scadereainregistrata de titlurile BRD, de peste 3,1% fata de referinta,actiunile bancare inregistrand cel mai mare rulaj din piata, depeste 4 mil. lei.

Scaderea pe indicele energetic a fost cauzata de corectiaactiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), care au coboratcu peste 2,3% fata de cotatia de vineri.

"Situatia actuala din piata seamana foarte mult cu perioada dela sfarsitul lui 2008, in care chiar daca pietele externeinregistrau cresteri, la noi cresterile erau mult mai mici, la felsi in cazul scaderilor. La noi erau mult mai pronuntate scaderiledaca piete externe iregistrau corectii. Este o volatiliate preamare in piata", a adaugat Serdean. De altfel, in sedinta de ieri,indicii bursieri au avut o buna perioada in care au evoluat peplus, in a doua parte a sedintei, dar au revenit pe scadere lainchidere.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Oltenia(SIF5) au fost singurele care au inchis in scadere, cu o corectiede peste 1,7%, coborand astfel la pretul de 1,15 lei/unitate.Restul SIF-urilor au evoluat pe plus, cel mai mare avans fiindinregistrat de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu0,5% peste cotatia de vineri. Cel mai mare rulaj la aceastacategorie a fost consemnat de titlurile SIF5, cu transferuri invaloare de aproape 2 mil. lei.

Rulajul total al pietei a depasit ieri 9,7 mil. euro, cu unvolum de tranzactionare de peste 87,1 milioane de actiuni.

"In prezent si indicele american Dow Jones evolueaza sub mediamobila la 200 de zile. O revenire a indicelui peste acest nivel arputea readuce pe plus si piata locala. Insa in astfel de momente,in care piata este extrem de volatila, o evolutie pozitiva apietelor extrene ar duce doar la o revenire a preturilor pe planlocal si nu la o reluare a trendului ascendent", a mai spusSerdean.

Principalii indici europeni inregistrau ieri spre inchiderecorectii de pana la 0,2%, cea mai mare scadere fiind consemnata deindicatorul francez CAC 40. Indicele american a inchis vineri inscadere cu peste 1,1% fata de cotatia de referinta, coborand iarspre pragul de 10.000 de puncte. Ieri, bursele americane au fostinchise.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Concefa Sibiu (COFI), dupa ce actiunile aufacut obiectul a trei tranzactii deal prin care s-au transferatpeste 17% din participatie.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au revenit inmare parte pe plus, doar titlurile SIF Oltenia inchizand in scaderein sedinta de ieri.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD, care au revenit pe scadere,consemnand ieri cel mai mare declin din sector.
  • Evolutia actiunilor OMV Petrom (SNP), care continua sainregistreze pierderi, in timp ce pretul petrolului a revenit pecrestere.
  • Evolutia titlurilor Armax Gaz (ARAX), dupa ce compania aanuntat investitii de circa 20 mil. euro, pentru a intra pe piataproductiei de petrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO