Brokerii: Daca BET-FI coboara sub 20.000 de puncte, mai scade cu 25%

Autor: Vlad Anastasiu 31.05.2010

Bursa locala a inchis prima sedinta din aceasta saptamana in scadere, cea mai mare corectie din piata fiind consemnata de indicele energetic BET-NG, care a coborat cu putin peste 0,9% fata de referinta.

In top, a urmat scaderea BET, de 0,8% si corectia BET-FI, de 0,3%, care a rezistat peste pragul suport de 20.000 de puncte. Brokerii apreciaza ca atat BET, cat si BET-FI evolueaza sub media mobila de 200 de zile, ceea ce incadreaza indicii pe trend descendent, iar o coborare a indicelui societatilor financiare sub pragul de 20.000 de puncte ar putea determina o scadere de inca 25%.

"Pragul de 20.000 este unul foarte important pentru BET-FI. Atat BET, cat si indicele societatilor financiare evolueaza sub media mobila la 200 de zile, ceea ce incadreaza indicii pe trend descendent. Daca indicele coboara sub acest prag, urmatorul suport se situeaza undeva la 15.000 de puncte", a explicat Ovidiu Serdean, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Corectia pe BET de ieri a fost data in principal de scaderea inregistrata de titlurile BRD, de peste 3,1% fata de referinta, actiunile bancare inregistrand cel mai mare rulaj din piata, de peste 4 mil. lei.

Scaderea pe indicele energetic a fost cauzata de corectia actiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), care au coborat cu peste 2,3% fata de cotatia de vineri.

"Situatia actuala din piata seamana foarte mult cu perioada de la sfarsitul lui 2008, in care chiar daca pietele externe inregistrau cresteri, la noi cresterile erau mult mai mici, la fel si in cazul scaderilor. La noi erau mult mai pronuntate scaderile daca piete externe iregistrau corectii. Este o volatiliate prea mare in piata", a adaugat Serdean. De altfel, in sedinta de ieri, indicii bursieri au avut o buna perioada in care au evoluat pe plus, in a doua parte a sedintei, dar au revenit pe scadere la inchidere.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost singurele care au inchis in scadere, cu o corectie de peste 1,7%, coborand astfel la pretul de 1,15 lei/unitate. Restul SIF-urilor au evoluat pe plus, cel mai mare avans fiind inregistrat de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 0,5% peste cotatia de vineri. Cel mai mare rulaj la aceasta categorie a fost consemnat de titlurile SIF5, cu transferuri in valoare de aproape 2 mil. lei.

Rulajul total al pietei a depasit ieri 9,7 mil. euro, cu un volum de tranzactionare de peste 87,1 milioane de actiuni.

"In prezent si indicele american Dow Jones evolueaza sub media mobila la 200 de zile. O revenire a indicelui peste acest nivel ar putea readuce pe plus si piata locala. Insa in astfel de momente, in care piata este extrem de volatila, o evolutie pozitiva a pietelor extrene ar duce doar la o revenire a preturilor pe plan local si nu la o reluare a trendului ascendent", a mai spus Serdean.

Principalii indici europeni inregistrau ieri spre inchidere corectii de pana la 0,2%, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicatorul francez CAC 40. Indicele american a inchis vineri in scadere cu peste 1,1% fata de cotatia de referinta, coborand iar spre pragul de 10.000 de puncte. Ieri, bursele americane au fost inchise.

De urmarit astazi