Burse - Fonduri mutuale

​Beze, AIPC: Prin eşecul ofertei Petrom, România a ratat una dintre ultimele şanse de a avea o piaţă de capital

Autor: Andrei Chirileasa

22.07.2011, 16:53 436

Prineşecul ofertei Petrom, România a ratat una dintre ultimeleşanse de a avea o piaţă de capital, crede Dumitru Beze,preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital(AIPC).

El spune căcei care au coordonat oferta Petrom nu auluat în considerare sugestiile investitorilor şi au ignoratrealităţile pieţei de capital, ceea ce a condus la eşecul ofertei.AIPC a solicitat încă înainte de lansarea ofertei ca statul săanunţe un preţ minim sub preţul de piaţă şi să acorde facilităţiinvestitorilor români pentru a-i încuraja să cumpereacţiuni.

"Oferta guvernului anesocotit formarea unei clase de investitori în România deşiinvestitorii au fost 24 de ore pe zi la dispoziţia decidenţilorpentru ca nu cumva această ofertă să ne arunce în afara atenţieiinvestitorilor străini. Am asistat numai la declaraţii sforăitoareale unor oameni care nu ştiu cu ce se ocupă, ignorându-seconsultarea pieţei de capital.Cu toate acestea i-aşfi felicitat sincer pe toţi cei implicaţi dacă România făcea măcaro singură dată ce se aştepta de la ea de la mediul financiarinternaţional şi plasa acest pachet înpiaţă", a declarat Beze.

El spune căîn lipsa oportunităţilor pe piaţa locală de capital, fondurile depensii şi tot mai mulţi investitori locali se vor orienta cătrepieţele externe. "S-a decis la nivel politic că România nu arenevoie de investitori, nu îi interesează că banii pensionarilorromâni sunt investiţi în afara ţării din lipsă de oportunităţilocale."

"Eşecul acestei oferteva trebui compensat cu multe listări de succes pe piaţa de capitalînsă oricât aş dori să fiu de optimist nu am speranţe că asta se vaîntâmpla în viitorul previzibil. România a ratat probabil una dinultime şanse de a avea o piaţă de capital şi de a se dezvoltaeconomic durabil şi sănătos. Asistăm în 2011 la încălcareaflagrantă a drepturilor investitorilor care sunt călcate înpicioare la nivelul tunurilor economice din anii 1990, iar BVBînsăşi respectă guvernanţa corporativă mai puţin decât orice SIF,la care ştim cu toţii că nu este cazul să se ridice pragul ca săprotejăm investitorii de creşteri", conchideBeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO