​Beze, AIPC: Prin eşecul ofertei Petrom, România a ratat una dintre ultimele şanse de a avea o piaţă de capital

Autor: Andrei Chirileasa 22.07.2011

Prin eşecul ofertei Petrom, România a ratat una dintre ultimele şanse de a avea o piaţă de capital, crede Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

El spune că cei care au coordonat oferta Petrom nu au luat în considerare sugestiile investitorilor şi au ignorat realităţile pieţei de capital, ceea ce a condus la eşecul ofertei. AIPC a solicitat încă înainte de lansarea ofertei ca statul să anunţe un preţ minim sub preţul de piaţă şi să acorde facilităţi investitorilor români pentru a-i încuraja să cumpere acţiuni.

"Oferta guvernului a nesocotit formarea unei clase de investitori în România deşi investitorii au fost 24 de ore pe zi la dispoziţia decidenţilor pentru ca nu cumva această ofertă să ne arunce în afara atenţiei investitorilor străini. Am asistat numai la declaraţii sforăitoare ale unor oameni care nu ştiu cu ce se ocupă, ignorându-se consultarea pieţei de capital. Cu toate acestea i-aş fi felicitat sincer pe toţi cei implicaţi dacă România făcea măcar o singură dată ce se aştepta de la ea de la mediul financiar internaţional şi plasa acest pachet în piaţă", a declarat Beze.

El spune că în lipsa oportunităţilor pe piaţa locală de capital, fondurile de pensii şi tot mai mulţi investitori locali se vor orienta către pieţele externe. "S-a decis la nivel politic că România nu are nevoie de investitori, nu îi interesează că banii pensionarilor români sunt investiţi în afara ţării din lipsă de oportunităţi locale."

"Eşecul acestei oferte va trebui compensat cu multe listări de succes pe piaţa de capital însă oricât aş dori să fiu de optimist nu am speranţe că asta se va întâmpla în viitorul previzibil. România a ratat probabil una din ultime şanse de a avea o piaţă de capital şi de a se dezvolta economic durabil şi sănătos. Asistăm în 2011 la încălcarea flagrantă a drepturilor investitorilor care sunt călcate în picioare la nivelul tunurilor economice din anii 1990, iar BVB însăşi respectă guvernanţa corporativă mai puţin decât orice SIF, la care ştim cu toţii că nu este cazul să se ridice pragul ca să protejăm investitorii de creşteri", conchide Beze.