Burse - Fonduri mutuale

Austriecii, câştigătorii anului trecut pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

07.02.2011, 23:40 31

Valoarea totală a acţiunilor şi instrumentelor financiaredeţinute de investitorii străini pe piaţa de capital din România acrescut anul trecut cu 10,3%, la 36,4 miliarde de lei (8,55 mld.euro), în timp ce valoarea deţinerilor investitorilor români acrescut cu 6,9%, la 43,7 mld. lei (10,26 mld. euro), potrivitdatelor publicate de Depozitarul Central.

În 2009, averea investitorilor străini pe Bursă crescuse cu 44%,faţă de un avans de 21% în cazul deţinerilor investitorilor locali.Cifrele arată că societăţile în care străinii sunt acţionarisemnificativi au avut în ultimii ani performanţe mai bune pe Bursădecât cele cu acţionari preponderent locali.

Principalii câştigători ai anului trecut pe Bursă au fostinvestitorii austrieci, care şi-au majorat valoarea deţinerilor cu25%, la 14,1 mld. lei (3,31 mld. euro) şi au ajuns să deţină astfelo pondere de 17% din totalul instrumentelor financiare înregistratela Depozitarul Central.

O contribuţie semnificativă a avut-o creşterea acţiunilor Petrom(SNP), cea mai mare companie românească, a cărei capitalizare acrescut anul trecut cu 35%, la 19 miliarde de lei.

Grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiunile Petrom, acâştigat astfel circa 2,48 mld. lei.

Pe locul al doilea în topul investitorilor străini de pe piaţade capital rămân francezii, cu deţineri de 5,42 mld. lei (1,27 mld.euro), în uşoară scădere faţă de 2009. Asta în condiţiile în caretitlurile BRD, a doua bancă locală, controlată de grupul francezSociété Générale, au pierdut anul trecut 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO