Austriecii, câştigătorii anului trecut pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa 07.02.2011

Valoarea totală a acţiunilor şi instrumentelor financiare deţinute de investitorii străini pe piaţa de capital din România a crescut anul trecut cu 10,3%, la 36,4 miliarde de lei (8,55 mld. euro), în timp ce valoarea deţinerilor investitorilor români a crescut cu 6,9%, la 43,7 mld. lei (10,26 mld. euro), potrivit datelor publicate de Depozitarul Central.

În 2009, averea investitorilor străini pe Bursă crescuse cu 44%, faţă de un avans de 21% în cazul deţinerilor investitorilor locali. Cifrele arată că societăţile în care străinii sunt acţionari semnificativi au avut în ultimii ani performanţe mai bune pe Bursă decât cele cu acţionari preponderent locali.

Principalii câştigători ai anului trecut pe Bursă au fost investitorii austrieci, care şi-au majorat valoarea deţinerilor cu 25%, la 14,1 mld. lei (3,31 mld. euro) şi au ajuns să deţină astfel o pondere de 17% din totalul instrumentelor financiare înregistrate la Depozitarul Central.

O contribuţie semnificativă a avut-o creşterea acţiunilor Petrom (SNP), cea mai mare companie românească, a cărei capitalizare a crescut anul trecut cu 35%, la 19 miliarde de lei.

Grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiunile Petrom, a câştigat astfel circa 2,48 mld. lei.

Pe locul al doilea în topul investitorilor străini de pe piaţa de capital rămân francezii, cu deţineri de 5,42 mld. lei (1,27 mld. euro), în uşoară scădere faţă de 2009. Asta în condiţiile în care titlurile BRD, a doua bancă locală, controlată de grupul francez Société Générale, au pierdut anul trecut 5%.