Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia Investitorilor propune ca brokerii să calculeze şi să vireze impozitul trimestrial în numele clienţilor

Asociaţia Investitorilor propune ca brokerii să calculeze şi să vireze impozitul trimestrial în numele clienţilor

Autor: Andrei Chirileasa

22.09.2010, 13:10 22

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a trimisCNVM, Guvernului şi Parlamentului o propunere de modificare aProiectului de Ordin privind normele de aplicare a impozituluiaferent câştigurilor realizate pe piaţa de capital, prin caresugerează ca acesta să fie reţinut şi virat trimestrial de cătresocietăţile de brokeraj, în numele clienţilor.

Propunerea asociaţiei avantajează investitorii pentru că aceştianu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la administraţia fiscală lafinele fiecărui trimestru, ci o doar o singură dată, la finalulanului, pentru a depune declaraţia privind regularizareaimpozitului. Pe

"Principalul obiectiv al acestui proiect îl constituieîmbunatăţirea colectării impozitului datorat, evitarea birocraţieiexcesive care duce la «fuga» investitorilor către pieţe de capitaldin ale state care au metode mai puţin invazive de colectare aimpozitului, de asemnea protejarea intereselor investitorilor,elaborarea unei norme de drept adecvate realităţilor economiceactuale, în măsură să redobândească încrederea investitorilor înpiaţa de capital din România", se arată în notele de fundamentare apropunerii de modificare a ordinului furnizate de către AIPC.

În plus, propunerea încurajează o mai bună colectare aimpozitului de către stat, asigurând certitudinea virăriiimpozitului către stat.

Pe de altă parte, nu toţi brokerii sunt de acord cu o astfel depropunere, care i-ar transforma în agenţi fiscali. Soluţia lor arfi ca în normele de aplicare să existe posibilitatea şi nuobligativitatea ca brokerii să calculeze şi să vireze impozitul înnumele clienţilor ca un serviciu adiţional, pe care să-l poatătaxa.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a publicatsăptămâna trecută un proiect de ordin, redactat împreună cuMinisterul Finanţelor, privind normele de aplicare a impozitului pecâştigurile obţinute pe piaţa de capital care a intrat în vigoarede la 1 iulie.

Conform acestui proiect, investitorii vor calcula câştigul saupierderea la sfârşitul fiecărui trimestru şi vor plăti trimestrialun impozit anticipat de 16%, în cazul în care înregistrează profit.Totodată, investitorii vor avea obligaţia să depună la Fisc, lafinele fiecărui trimestru, situaţia tranzacţiilor derulate,împreună cu declaraţia de impunere. La finele anului, investitoriivor trebui să depună declaraţiile anuale pe baza cărora se va faceregularizarea impozitului anual, urmând să li se restituieimpozitul plătit în plus, dacă va fi cazul.

Astfel, conform proiectului propus de către CNVM, investitoriise vor deplasa de cinci ori pe an la administraţia fiscală pentru adepune declaraţii privind impozitul aferent operaţiunilor realizatepe piaţa de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO