Asociaţia Investitorilor propune ca brokerii să calculeze şi să vireze impozitul trimestrial în numele clienţilor

Autor: Andrei Chirileasa 22.09.2010

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a trimis CNVM, Guvernului şi Parlamentului o propunere de modificare a Proiectului de Ordin privind normele de aplicare a impozitului aferent câştigurilor realizate pe piaţa de capital, prin care sugerează ca acesta să fie reţinut şi virat trimestrial de către societăţile de brokeraj, în numele clienţilor.

Propunerea asociaţiei avantajează investitorii pentru că aceştia nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la administraţia fiscală la finele fiecărui trimestru, ci o doar o singură dată, la finalul anului, pentru a depune declaraţia privind regularizarea impozitului. Pe

"Principalul obiectiv al acestui proiect îl constituie îmbunatăţirea colectării impozitului datorat, evitarea birocraţiei excesive care duce la «fuga» investitorilor către pieţe de capital din ale state care au metode mai puţin invazive de colectare a impozitului, de asemnea protejarea intereselor investitorilor, elaborarea unei norme de drept adecvate realităţilor economice actuale, în măsură să redobândească încrederea investitorilor în piaţa de capital din România", se arată în notele de fundamentare a propunerii de modificare a ordinului furnizate de către AIPC.

În plus, propunerea încurajează o mai bună colectare a impozitului de către stat, asigurând certitudinea virării impozitului către stat.

Pe de altă parte, nu toţi brokerii sunt de acord cu o astfel de propunere, care i-ar transforma în agenţi fiscali. Soluţia lor ar fi ca în normele de aplicare să existe posibilitatea şi nu obligativitatea ca brokerii să calculeze şi să vireze impozitul în numele clienţilor ca un serviciu adiţional, pe care să-l poată taxa.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a publicat săptămâna trecută un proiect de ordin, redactat împreună cu Ministerul Finanţelor, privind normele de aplicare a impozitului pe câştigurile obţinute pe piaţa de capital care a intrat în vigoare de la 1 iulie.

Conform acestui proiect, investitorii vor calcula câştigul sau pierderea la sfârşitul fiecărui trimestru şi vor plăti trimestrial un impozit anticipat de 16%, în cazul în care înregistrează profit. Totodată, investitorii vor avea obligaţia să depună la Fisc, la finele fiecărui trimestru, situaţia tranzacţiilor derulate, împreună cu declaraţia de impunere. La finele anului, investitorii vor trebui să depună declaraţiile anuale pe baza cărora se va face regularizarea impozitului anual, urmând să li se restituie impozitul plătit în plus, dacă va fi cazul.

Astfel, conform proiectului propus de către CNVM, investitorii se vor deplasa de cinci ori pe an la administraţia fiscală pentru a depune declaraţii privind impozitul aferent operaţiunilor realizate pe piaţa de capital.