Burse - Fonduri mutuale

ASF a aprobat listările pe mai multe burse prin GDR-uri

ASF a aprobat listările pe mai multe burse prin GDR-uri

Autor: Roxana Pricop

11.11.2014, 00:04 595

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat regulamentul numărul 16 pe 2014 care stabileşte că o companie deja listată pe bursa de la Bucureşti poate avea acţiunile tranzacţionate pe o altă bursă prin intermediul unor instrumente financiare numite certificate de depozit.

Până la aprobarea acestui regulament, emiterea de certificate de depozit (în engleză GDR-uri) era posibilă doar pentru acţiunile unei companii ce urma să fie admisă la tranzac­ţionare pe bursă.

Emisiunea de GDR-uri a fost folosită la ofertele publice ini­ţiale derulate de Romgaz şi Electrica, care s-au listat astfel şi pe bursa de la Londra, pentru a atrage investitori străini. Acum, circa 10% din capitalul Electrica este deţinut de investitorii străini sub formă de certificate de depozit tranzacţionate pe bursa de la Londra, emise de banca americană Bank of New York Mellon. Circa 20% din acţiunile scoase la vânzare în oferta de 1,9 mld. lei derulată de Electrica au fost cumpărate de investitorii instituţionali străini prin intermediul certificatelor de depozit.

De acum înainte orice companie listată la Bucureşti, fie că este Petrom, Banca Transilvania, Transgaz sau Biofarm, se va putea tranzacţiona şi pe o altă bursă.

Potrivit noului regulament, emiterea de certificate de depozit se poate face pentru un număr de acţiuni suport care reprezintă cel mult o treime din numărul total de acţiuni emise de societatea emitentă. În cazul în care emiterea de certificate de depozit se realizează ca urmare a derulării unei oferte publice de vânzare, emiterea de certificate de depozit se poate face pentru un număr de acţiuni suport care reprezintă cel mult două treimi din numă­rul de acţiuni obiect al ofertei, dar fără a se depăşi o treime din numărul total de acţiuni emise de societatea emiten­tă. Acest regulament modifică regulamentul numărul 4 pe 2013.

Regulamentul mai precizează că ASF poate institui derogări în funcţie de capitalul social al emitentului, de structura acţionariatului şi/sau de numărul de acţiuni obiect al ofertei publice de vânzare astfel încât să se asigure condiţiile minime.

Conversia certificatelor de depozit în acţiuni, respectiv conversia acţiunilor în certificate de depozit se poate realiza cu resepctarea anumitor prevederi, fără nicio altă restricţie, cu condiţia respectării limitei de 1/3 din capitalul social. Certificatele de depozit pot fi emise şi pentru drepturile de alocare aferente acţiunilor.

Un alt regulament care va produce schimbări pe bursa locală este cel care vizează emiterea de titluri de interes pentru compani­ile listate local şi care ar urma să ajute Fondul Proprietatea să se listeze la Londra. Săptămâna trecută, ASF a publicat pe website-ul propriu pentru dezbatere publică proiectul de regulament privind listarea pe o piaţă din alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes ale acţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România. Fondul Proprietatea aşteaptă de aproape un an acest proiect de regulament pentru a se putea lista secundar la bursa de la Londra, pe sistemul dedicat fondurilor de investiţii.

Listarea fondului va fi o procedură tehnică, nu se vor emite acţiuni noi şi nici nu va exista o ofertă secundară de acţiuni. Fondul se va lista indirect la Londra. Mai exact, listarea se va realiza prin intermediul unor instrumente financiare Depositary Interest (titluri de interes) care au în spate câte o acţiune FP. Aceste instrumente se vor tranzacţiona pe piaţa „specialist fund market“ operată de bursa de la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO