Burse - Fonduri mutuale

Aprecierile la Bursa devin dificil de sustinut in contextul actual intern

02.11.2009, 23:30 22

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in scadere, cu ocorectie pe indicele compozit BET-C de aproape 0,5%, cele maiafectate fiind societatile de investitii financiare (SIF), care aupierdut 2,8%, indicele BET-FI coborand la nivelul de 20.700 depuncte. Indicele BET, care a evoluat in urcare in prima parte asedintei, a inchis cu o corectie de 0,02% fata de referinta.
Brokerii sunt de parere ca in contextul actual intern de luptapolitica la cutite, aprecierile devin foarte greu de sustinut,investitorii preferand sa iasa din piata pentru a sta inexpectativa, in ciuda evolutiilor in continuare pozitive aleprincipalelor piete externe.
"Nu cred ca in perioada urmatoare mediul intern va conta mai multdecat evolutiile principalelor piete europene, dar nici nu vaincita investitorii la cumparare. Aprecierile devin foarte greu desustinut in contextul intern actual, iar personal nu ma hazardez laevolutii pozitive in urmatoarea perioada", a declarat Liviu Avram,directorul de tranzactionare al Piraeus Securities.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au marcat cea mai mare corectiela categoria societatilor financiare, de aproape 4% fata dereferinta, in top urmand scaderile SIF Moldova (SIF2), cu 3,1%, SIFMuntenia (SIF4), cu 3% si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o scadere de2,9%. Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cea mai scazutadepreciere, de 1% fata de referinta. Societatile bancare BRD siBanca Transilvania (TLV) au in inchis in urcare, cu avansuri de1,6% si respectiv 2,3% peste referinta.
"In urmatoarea perioada vom vedea in mod cert o piata linistita,reducerea volumelor de tranzactionare si accentuarea corectiilor pefondul iesirii investitorilor din piata. Expectativa cred ca vacaracteriza bursa luna aceasta, fiind foarte multe neclaritati, inspecial in sectorul politic, care deja isi pune amprentasemnificativ asupra evolutiei bursiere", a adaugat Avram.
In sectorul energetic, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) auinregistrat cea mai mare corectie, de peste 2%, in vreme cetitlurile Petrom (SNP) si-au mai temperat din scadere, inregistrandieri o corectie de 1,1% fata de referinta. Societatile de utilitatiTranselectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au coborat cu 0,8% sirespectiv 1,3% sub referinta. Indicele de profil a inregistrat ocorectie de 1,4%, coborand la nivelul de 580 de puncte.
"Per ansamblu, viziunea asupra bursei in perioada urmatoare esteuna negativa la nivelul investitorilor, mai ales ca lipsesc foartemulte elemente care sa duca la entuziasm. Nici macar n-avem Guvern,iar pietele externe si-au temperat aprecierile in ultima vreme", acontinuat Avram.
Titlurile Electroputere (EPT) si Romcarbon (ROCE) au inregistratcele mai mari scaderi din piata in sedinta de ieri, de 7,9% sirespectiv 4,8%, la polul opus situandu-se actiunile Bermas (BRDM),care au urcat cu 8,3%.
Valoarea tranzactiilor a fost una extrem de redusa insa,ridicandu-se la doar 4,6 mil. euro, pe un volum de tranzactionarecare a depasit 32,1 milioane de actiuni.

De urm~rit ast~zi
n Titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), care continua corectiile pe fondul reducerii pretuluipetrolului.
n Titlurile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),actiunile celei din urma atingand ieri maximul anului.
n Evolutia principalelor piete internationale, care continua sainregistreze cresteri, insa au redus din ritm.
n Decizia Bancii Centrale cu privire la rata dobanzii de politicamonetara, fiind asteptata reducerea acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO