Aprecierile la Bursa devin dificil de sustinut in contextul actual intern

Autor: Vlad Anastasiu 02.11.2009

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in scadere, cu o corectie pe indicele compozit BET-C de aproape 0,5%, cele mai afectate fiind societatile de investitii financiare (SIF), care au pierdut 2,8%, indicele BET-FI coborand la nivelul de 20.700 de puncte. Indicele BET, care a evoluat in urcare in prima parte a sedintei, a inchis cu o corectie de 0,02% fata de referinta.
Brokerii sunt de parere ca in contextul actual intern de lupta politica la cutite, aprecierile devin foarte greu de sustinut, investitorii preferand sa iasa din piata pentru a sta in expectativa, in ciuda evolutiilor in continuare pozitive ale principalelor piete externe.
"Nu cred ca in perioada urmatoare mediul intern va conta mai mult decat evolutiile principalelor piete europene, dar nici nu va incita investitorii la cumparare. Aprecierile devin foarte greu de sustinut in contextul intern actual, iar personal nu ma hazardez la evolutii pozitive in urmatoarea perioada", a declarat Liviu Avram, directorul de tranzactionare al Piraeus Securities.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au marcat cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare, de aproape 4% fata de referinta, in top urmand scaderile SIF Moldova (SIF2), cu 3,1%, SIF Muntenia (SIF4), cu 3% si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o scadere de 2,9%. Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cea mai scazuta depreciere, de 1% fata de referinta. Societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au in inchis in urcare, cu avansuri de 1,6% si respectiv 2,3% peste referinta.
"In urmatoarea perioada vom vedea in mod cert o piata linistita, reducerea volumelor de tranzactionare si accentuarea corectiilor pe fondul iesirii investitorilor din piata. Expectativa cred ca va caracteriza bursa luna aceasta, fiind foarte multe neclaritati, in special in sectorul politic, care deja isi pune amprenta semnificativ asupra evolutiei bursiere", a adaugat Avram.
In sectorul energetic, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat cea mai mare corectie, de peste 2%, in vreme ce titlurile Petrom (SNP) si-au mai temperat din scadere, inregistrand ieri o corectie de 1,1% fata de referinta. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au coborat cu 0,8% si respectiv 1,3% sub referinta. Indicele de profil a inregistrat o corectie de 1,4%, coborand la nivelul de 580 de puncte.
"Per ansamblu, viziunea asupra bursei in perioada urmatoare este una negativa la nivelul investitorilor, mai ales ca lipsesc foarte multe elemente care sa duca la entuziasm. Nici macar n-avem Guvern, iar pietele externe si-au temperat aprecierile in ultima vreme", a continuat Avram.
Titlurile Electroputere (EPT) si Romcarbon (ROCE) au inregistrat cele mai mari scaderi din piata in sedinta de ieri, de 7,9% si respectiv 4,8%, la polul opus situandu-se actiunile Bermas (BRDM), care au urcat cu 8,3%.
Valoarea tranzactiilor a fost una extrem de redusa insa, ridicandu-se la doar 4,6 mil. euro, pe un volum de tranzactionare care a depasit 32,1 milioane de actiuni.

De urm~rit ast~zi
n Titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP), care continua corectiile pe fondul reducerii pretului petrolului.
n Titlurile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), actiunile celei din urma atingand ieri maximul anului.
n Evolutia principalelor piete internationale, care continua sa inregistreze cresteri, insa au redus din ritm.
n Decizia Bancii Centrale cu privire la rata dobanzii de politica monetara, fiind asteptata reducerea acesteia.