Burse - Fonduri mutuale

Analiştii XTB cred că investitorii ar putea primi veşti bune astăzi

Analiştii XTB cred că investitorii ar putea primi veşti bune astăzi

Claudiu Mihai Cazacu, analist la firma de brokeraj poloneză X-Trade Brokers

Autor: Adrian Cojocar

16.09.2011, 00:04 665

Reprezentanţii casei de brokeraj poloneze X-Trade Brokers, prezentă şi în România, sunt de părere că bursele ar putea primi o gură de oxigen pe termen scurt dacă în cadrul întâlnirii de astăzi de la nivel înalt din Europa se vor lua decizii importante de susţinere a crizei actuale.

Timothy Geithner, şeful Trezoreriei SUA, va participa în premieră la întâlnirea miniştrilor economiei şi finanţelor din Uniunea Europeană care va avea loc astăzi în Polonia.

"Mâine (astăzi - n. red.) va avea loc o reuniune foarte importantă la nivel european la care va participa din partea SUA şi Timothy Geithner. Cred că prin această participare americanii vor să se asigure că în Europa nu va avea loc un episod de genul falimentului Lehman Brothers şi că Grecia nu va fi lăsată să intre în default. La această întâlnire se pot lua decizii importante, de genul suplimentării fondului pentru susţinerea stabilităţii zonei euro (EFSF) şi s-ar putea anunţa ceva în legătură cu Grecia. Ar fi un semnal pozitiv pentru pieţe şi ar putea conduce la aprecieri ale burselor, a monedei euro şi a activelor riscante", este de părere Claudiu Cazacu, analist la firma de brokeraj poloneză X-Trade Brokers. El mai spune că situaţia din prezent de pe pieţe este una fără precedent, în condiţiile în care SUA şi-au pierdut ratingul AAA şi statele europene au ajuns la niveluri de îndatorare foarte ridicate care nu le mai permit să susţină economiile.

Potrivit lui Cazacu, un alt eveniment foarte important în perioada următoare de care va depinde evoluţia tuturor pieţelor este decizia pe care o va lua FMI şi Banca Centrală Europeană privind tranşa de ajutor financiar pe care ar trebui să o primească Grecia, o decizie în acest sens urmând a fi luată până la sfârşitul acestei luni.

Analistul X-Trade Brokers spune că un eventual default al Greciei ar aduce pierderi importante în special băncilor franceze, care au cea mai mare expunere pe obligaţiunile greceşti.

"Ce va fi greu de gestionat este efectul în lanţ pe care l-ar putea avea un astfel de eveniment pentru că speculatorii n-ar rata să facă bani mizând pe scăderea euro, a burselor şi a acţiunilor bancare. Totodată, există şi un efect de feedback faţă de economii în sensul că atunci când bursele scad se pierde sentimentul de bunăstare, investitorii sunt mai îngrijoraţi, mai stresaţi şi nu mai consumă la fel de mult", spune Claudiu Cazacu.

El mai spune că expunerile din sistemul bancar fac ca, dacă într-o anumită zonă să existe probleme, acestea să se transfere către altă zonă şi consideră că liderii europeni vor încerca să meargă pe ideea de uniune fiscală pentru a susţine zona euro.

"Lupta va fi mai degrabă una politică, în sensul că urmează să se decidă cine va suporta povara datoriilor, creditorii sau ţările îndatorate. Problema datoriilor se poate rezolva, dar numai în timp", spune Cazacu.

X-Trade Brokers (XTB) este cea mai mare casă de brokeraj din regiunea estică a Europei şi se adresează pe piaţa românească cu precădere investitorilor pe piaţa valutară (Forex), însă intermediază şi tranzacţii în marjă cu mărfuri sau acţiuni prin intermediul CFD-urilor (contracte pentru diferenţă - n.r.).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO