Burse - Fonduri mutuale

Analiştii sunt încrezători în evoluţia Bursei, dar pe termen mediu

Analiştii sunt încrezători în evoluţia Bursei, dar pe termen mediu

Autor: Stefan Musgociu

20.07.2011, 00:04 845

Bursa de la Bucureşti a cres­cut marţi cu 0,25%, urmând liniaburselor vest-europene, într-o pia­ţă cu lichiditate re­dusă şiunde investitorii nu au reacţionat vizibil la anunţarea preţuluiminim decis de Gu­vern pentru vânzarea a 9,84% din ac­ţiunile OMVPetrom (SNP).

Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de Cercetare Pieţede Capital al BCR, spune că piaţa locală este mai sensibilă decâtîn trecut în principal la cum reacţionează bursele mai mature dinEuropa la criza datoriilor suverane din zona euro.

"Potrivit unui scenariu de bază, este însă doar o chestiune detimp, de câteva luni, până când o revigorare a biorit­muluipieţelor va activa ordine de cum­părare importante pe BVB, având învedere că preţurile actuale ale acţiunilor şi perspectiveleprincipalelor companii listate sunt bune. Nu cred în propagareaunei viziuni pesimiste generalizate pe pieţele de acţiuni pe termenmediu", a afirmat Căruntu.

Cel mai recent transfer cu acţiunile Fondului Proprietatea afost realizat la 0,5125 lei, preţ cu 0,2% peste nivelul deluni.

"Scenariul unei crize de încredere precum cea din 2008 estefoarte greu de cre­zut şi atunci ajustări suplimentare, deeven­tual până la 5-10%, ale cotaţiilor trebuie să fie în mod clarprivite ca opor­tu­nităţi de cumpărare. Cred că vola­tili­tatea vacontinua să fie la fel de ridicată, lucru valabil de altfel şipentru lichi­di­tate, care probabil se va menţine la nive­lul dereferinţă de 10 milioane euro pe şedinţă în acest an", a conchisana­listul BCR.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au fost suspendate de latranzacţionare înaintea deschiderii şedinţei bursiere de marţi, înaşteptarea anunţului privind preţul minim din oferta prin carestatul vrea să vândă 9,84% din titluri. Tranzacţiile au fostreluate la ora 12:58.

Revenirea acţiunilor OMV Petrom la tranzacţionare a influenţatindicii bursieri în care sunt analizate, însă pentru scurt timp.Tranzacţiile cu titlurile companiei petroliere au fost reluate laora 12:58, iar în doar un minut preţul acestora a urcat cu 2,23%,amplificând şi ascensiunea indicilor bursieri. Ulterior, la fel derepede acţiunile OMV Petrom au trecut pe scă­dere uşoară, iar pânăla finalul şedinţei titlurile companiei erau cotate la 0,3821 lei,preţ în creştere cu 0,24%.

Cotaţia este cu 3% peste preţul minim aprobat de Guvern înofertă, de 0,3708 lei/acţiune şi totodată cu 17% sub nivelul maximcerut, de 0,46 lei/titlu.

"Oferta de la Petrom nu a mobilizat segmentul de retailautohton, care, aşa subţire cum este el, are cea mai mare greutateîn tranzacţiile de la BVB. Pe de o parte eforturile de marketing înaceastă direcţie ale Guvernului şi con­sor­ţiului de intermedierenu au fost substanţiale, iar pe de altă parte în condiţiiledificile de piaţă preţul de referinţă stabilit de Executiv este cunumai 3% sub preţul curent de pe Bursă. Ceea ce nu constituie unsti­mu­lent puter­nic în special pentru seg­men­tul de retail", adeclarat Căruntu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziuaîn scădere cu 0,31%, fiind influenţat de corecţiile de peste 1%înregistrate de titlurile BRD (BRD) şi Banca Transilvania (TLV).Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea(FP) au ridicat indicele BET-FI cu numai 0,29%.

De urmărit astăzi

  • Titlurile producătorului de uleiuri Argus Constanţa (UARG), dupăce ieri titlurile au câştigat încă 25% ducând avansul din ultimasăptămână la 70%. La preţul maxim de 0,475 lei/unitate existau înpiaţă ordine pentru peste 5% din capitalul companiei.

  • Acţiunile Electromagnetica Bucureşti (ELMA) care au crescut iericu 4,2% pe un rulaj ridicat, de 1,2 mil. lei. SIF Oltenia acumpărat în şedinţa precedentă 0,5% din capitalul societăţii.

  • Evoluţia burselor după ce piaţa americană a deschis ziua de iericu creşteri în medie de 1,1% pe principalii indici. Cele maiimportante burse europene consemnau la aceeaşi oră aprecieri decirca 1%. Indicele german DAX urca cu 1,2%, iar cel francez CAC 40adăuga 1,3% după scăderile din ziua anterioară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO