Burse - Fonduri mutuale

FT despre oferta Petrom: Pumnii strânşi pentru vineri

FT despre oferta Petrom: Pumnii strânşi pentru vineri

Autor: Roxana Pricop

19.07.2011, 19:24 1047

Financial Times (FT), reputatapublicaţie financiară britanică, scrie despre oferta Petrom pentrua doua oară în această săptămână.

Articolul publicat pe blogul"beyondbrics" al publicaţiei este semnat de Stefan Wagstyl,editorul pe pieţe emergente al Financial Times, şi este intitulat"Vânzarea Petrom: Pumnii strânşi pentru vineri".

Astăzi Guvernul a fixat la 0,3708lei preţul minim pe acţiune din cadrul ofertei de vânzare a 9,8%din acţiunile Petrom. Mai jos cu 2,7% faţă de preţul acţiuniiPetrom din piaţă şi cu 20% mai puţin decât spera iniţial săobţină.

"Dar sunt multe în joc. Evaluatăla 680 milioane de dolari, aceasta este cea mai mare vânzare deacţiuni din istoria ţării, alături de bănuţii aduşi în vistierie şide recomandarea FMI, succesul ofertei va marca un avansconsiderabil în dezvoltarea pieţelor financiare ale ţării", scrieeditorialistul.

El mai spune că vânzarea, dacă vafi de succes, va implusiona şi mai mult o piaţă de acţiuni care sedezvoltă acum în cel mai rapid ritm de la căderea comunismului. "Laînceputul acestui an, Fondul Proprietatea, cel mai mare fond derestituire a proprietăţilor din Europa de Est, s-a listat la Bursadin Bucureşti adăugând în jur de 15% la capitalizarea de 22miliarde de euro."

"Recenta evoluţie macro-economicăale României a recâştigat încrederea pieţelor după ce s-aconfruntat cu recesiunea în 2009 şi 2010. Cu toate acestea,revenirea este înceată, cu o creştere a economiei estimată de circa1% în acest an. Încrederea investitorilor internaţionali estefragilă, aceştia fiind îngrijoraţi de posibilul impact al unuidefault al Greciei asupra ţării unde băncile elene au o prezenţăputernică. Miniştrii îşi vor ţine pumnii strânşi până vineri, cândse închide oferta Petrom", îşi încheie articolul editorulFT.

În urmă cu doar o zi, publicaţiabritanică a numit oferta publică de vânzare prin care guvernulromân vinde jumătate din participaţia pe care o deţine la Petromîncă "o piatră pusă la ceea ce a fost o remarcabilă revenireeconomică".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO