Burse - Fonduri mutuale

Ministrul Economiei vrea să inunde bursa cu acţiuni Petrom, Transelectrica, Transgaz, iar la anul să vândă "perla coroanei" - Romgaz

Ariton: Gradul de subscripţie a acţiunilor Petrom a fost mai mic în primele zile, mizăm pe final

Autor: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax

19.07.2011, 12:55 1442

Gradul de subscripţie pentruacţiunile Petrom a fost mic în primele zile, dar Guvernul mizeazăpe ultimele zile ale perioadei de ofertare, în care este propus şiun preţ minim, şi se aşteaptă la vânzarea integrală a titlurilor,potrivit ministrului Economiei, Ion Ariton.

"Pot să vă spun că, în primelezile, gradul de subscripţie a fost mai mic. Ştiţi foarte bine, îngeneral subscrierile se fac în ultimele zile, de aceea ne-am şipăstrat această prerogativă a Guvernului ca, în ultimele trei zileînainte de termenul final de subscriere, să facem modificarea şi săanunţăm preţul minim, pentru că în general în ultimele două şi treizile se fac subscrierile. Sunt convins că vor depăşi acel 80%, deciva fi o subscriere 100% şi va fi o acţiune reuşită această vânzarea acţiunilor", a spus Ariton, într-o conferinţă de presă susţinutăla Guvern.

Oferta se va încheia cu succes şiacţiunile vor fi vândute numai dacă investitorii au subscriscumulat minim 80% din tot pachetul listat.

​Ministrul Ion Ariton a declarat că programul de privatizări vacontinua cu Transelectrica, la care oferta publică de vânzare deacţiuni este programată pentru luna octombrie, şi cu Transgaz, îndecembrie. Statul îşi propune să vândă pachete de câte 15% înambele companii. De asemenea, ministrul economiei a precizat călistarea Romgaz va avea loc în prima jumătate a anului viitor.

Guvernul a stabilit un preţ minimde vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) de0,3708 lei/titlu, cu 2,6% sub ultima cotaţie de la bursă de luni, adeclarat anterior, agenţiei MEDIAFAX, Ion Ariton.

Operaţiunea prin care statul vreasă vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom are un preţ maxim de 0,46lei/titlu. Astfel, preţul minim stabilit este cu peste 19% mai micfaţă cel maxim.

Acţiunile OMV Petrom au încheiatşedinţa bursieră de luni la preţul de 0,381 lei/titlu. Stabilireaunui preţ minim sub cotaţia de la BVB sugerează că gradul desubscriere nu este foarte mare.

Preţul minim de subscriere a foststabilit ca media cotaţiilor de la BVB din ultimele 52 desăptămâni.

Dacă tot pachetul de acţiuni scosla vânzare va fi cumpărat la preţul maxim, statul va încasa 2,564miliarde lei (610 milioane euro). În cazul în care toate acţiunilevor fi subscrise la preţul minim, de 0,3708 lei/titlu, statul vaîncasa 2,066 miliarde lei (484 milioane euro), cu 19% mai puţindecât valoarea maximă vizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO