Burse - Fonduri mutuale

Amonil s-a salvat momentan de la faliment

Amonil s-a salvat momentan de la faliment
20.10.2009, 23:10 315

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (simbolbursier AMO) a primit la finele sptamanii trecute acordul deprincipiu din partea firmei Chemgas Holding pentru inchiriereainstalatiilor de productie de pe platforma Amonil, pierdute in urmaexecutarii silite a combinatului.

In cazul in care Amonil nu ar fi primit acceptul din parteaChemgas pentru inchirierea utilajelor, aceasta ar fi ramas faraobiect de activitate.

Conform unui raport emis de companie, raspunsul final va fitransmis dupa analizarea clauzelor draftului contractului deinchiriere, precum si dupa definitivarea procedurii de executaresilita.

Chemgas a achizitionat la inceputul lunii, printr-o licitatieorganizata cu ocazia executarii silite a combinatului chimic dinSlobozia pentru o datorie de circa 58,7 mil. lei (aproape 14 mil.euro), platforma de productie precum si alte active apartinandAmonil. Suma platita de Chemgas pentru activele producatorului deingrasaminte s-a ridicat la 57,1 mil. lei (13,4 mil. euro).

Contractul de inchiriere urmeaza sa fie aprobat de catreactionarii Amonil in cadrul Adunarii Generale Extraordinare aActionarilor (AGEA) convocata la finele lunii noiembrie a acestuian.

Pe ordinea de zi se afla si analizarea contractelor incheiate deAmonil impreuna cu firmele Interagro, condusa de omul de afaceriIoan Niculae, Intergaz, Zalois si Jovline, precum si cu orice altepersoane implicate cu societatile mentionate. In plus, se dorestede asemenea verificarea contractelor incheiate in ultimii doi ani,care au avut ca obiect furnizarea si procesarea gazului metannecesar productiei.

Majorarea capitalului, venita prea tarziu pentru a maisalva activele Amonil

Actionarii vor putea aproba de asemenea si majorarea de capitalcu suma de 58,7 mil. lei (14 mil. euro) la propunerea actionaruluiminoritar Salink Limited.

Majorarea capitalului social a fost solicitata inainte deexecutarea silita a Amonil de catre Salink, actionarul dorindastfel sa stranga capitalul necesar evitarii executarii silite.Salink a mai propus in acest an o majorare de capital pentru platadatoriilor companiei, operatiunea fiind insa respinsa de catreactionarii semnificativi ai companiei, firmele Jovline si Zaloisdin insulele Belize, care detin impreuna 50,41% din Amonil. Salinka cumparat 15% din Amonil in iunie 2008, detinand in prezent oparticipatie de 13,54% din companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO