Amonil s-a salvat momentan de la faliment

Autor: Rares Jitianu 20.10.2009

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (simbol bursier AMO) a primit la finele sptamanii trecute acordul de principiu din partea firmei Chemgas Holding pentru inchirierea instalatiilor de productie de pe platforma Amonil, pierdute in urma executarii silite a combinatului.

In cazul in care Amonil nu ar fi primit acceptul din partea Chemgas pentru inchirierea utilajelor, aceasta ar fi ramas fara obiect de activitate.

Conform unui raport emis de companie, raspunsul final va fi transmis dupa analizarea clauzelor draftului contractului de inchiriere, precum si dupa definitivarea procedurii de executare silita.

Chemgas a achizitionat la inceputul lunii, printr-o licitatie organizata cu ocazia executarii silite a combinatului chimic din Slobozia pentru o datorie de circa 58,7 mil. lei (aproape 14 mil. euro), platforma de productie precum si alte active apartinand Amonil. Suma platita de Chemgas pentru activele producatorului de ingrasaminte s-a ridicat la 57,1 mil. lei (13,4 mil. euro).

Contractul de inchiriere urmeaza sa fie aprobat de catre actionarii Amonil in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) convocata la finele lunii noiembrie a acestui an.

Pe ordinea de zi se afla si analizarea contractelor incheiate de Amonil impreuna cu firmele Interagro, condusa de omul de afaceri Ioan Niculae, Intergaz, Zalois si Jovline, precum si cu orice alte persoane implicate cu societatile mentionate. In plus, se doreste de asemenea verificarea contractelor incheiate in ultimii doi ani, care au avut ca obiect furnizarea si procesarea gazului metan necesar productiei.

Majorarea capitalului, venita prea tarziu pentru a mai salva activele Amonil

Actionarii vor putea aproba de asemenea si majorarea de capital cu suma de 58,7 mil. lei (14 mil. euro) la propunerea actionarului minoritar Salink Limited.

Majorarea capitalului social a fost solicitata inainte de executarea silita a Amonil de catre Salink, actionarul dorind astfel sa stranga capitalul necesar evitarii executarii silite. Salink a mai propus in acest an o majorare de capital pentru plata datoriilor companiei, operatiunea fiind insa respinsa de catre actionarii semnificativi ai companiei, firmele Jovline si Zalois din insulele Belize, care detin impreuna 50,41% din Amonil. Salink a cumparat 15% din Amonil in iunie 2008, detinand in prezent o participatie de 13,54% din companie.